Ingefärskakor med melass

ingefarskakorHär kommer goda ingefärskakor med melass. Söta och kryddiga på samma gång. Juliga kakor som passar perfekt till goodie bags. Vad är så speciellt med de? Färsk ingefära och melass. Inte så länge sedan visste jag vad melass är. Det är en sötningsmedel med andra ord som är en biprodukt av bearbetning av socker från sockerbetor eller sockerrör. Använder den numera till utbakning av brödet och mjuk pepparkaka. Den har en specifik smak som muscovado. Man brukar säga att muscovado är en torr version av melass. Det kan jag instämma med. Smakar nästan likadant.

juliga_kakor

Ingefärskakorna blir det sting i med färskriven ingefära. Kakorna är söta och perfekta till adventsfika. Så ljuvliga! Ni måste baka de! Dubbla gärna satsen för att de är försvinnande goda!

Ingefärskakor

Ingredienser:

till 24-30 kakor

½ dl + msk / 50 g socker

85 g choklad, 70% kakao

3 dl /180 g grahamsmjöl

½ bikarbonat

1 msk färsk ingefära, riven

2 tsk malen ingefära

en nypa salt

60 g smör

 2 msk melass

1 dl / 50 g pärlsocker

1 ägg

ingefarakakor_receptSätt ugnen på 160ºC varmluft (175ºC utan varmluft). Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt melass, socker och riven ingefära. Låt svalna en stund. Blanda ihop torra ingredienser. Hacka smått chokladen och rör i de torra ingredienserna. Vispa ägget lätt i smörblandningen och blanda med torra ingredienser till en smet. Låt smeten stå några minuter. Den tjocknar något. Forma sedan smeten till små kulor, rulla i pärlsocker och placera på en bakplåt beklädd med bakpapper. Håll avståndet mellan kakorna. Sätt kakorna i ugnen och baka de i 12-15 minuter. Kakorna ska kännas en aning undergräddade när de tas ut från ugnen. De stelnar när de svalnar. Förvara ingefärskakor i en sluten burk.

Leave A Comment