Jag firar äggets dag med spaghetti carbonara

Den traditionella italienska pastarätten kan bli en riktig paradrätt om du använder  riktig italiensk pancetta som håller formen och har stark smak. Var inte rätt för att använda mycket ägg. Toppa din spaghetti carbonara med en färsk äggula.

pasta carbonara

Ingredienser:

 • 400 g spaghetti
 • 100 g pancetta
 • 5 ägg
 • 1 dl parmesan, färsk riven
 • salt och peppar
 • 1 msk hackad persilja
Utförande:
 1. Koka spaghetti al dente. Under tiden skär pancetta i tärningar och stek knaprigt.
 2. Vispa äggen lätt och smaksätt med salt och peppar.
 3. Rör ner den kokta spaghettin och äggblandningeni stekpannan med pancettan.
 4. Servera genast med riven parmesanost och gärna en extra äggula.
 5. Toppa med hackad persilja

Ägg är en smart mat…

av flera skäl.  Äggen är en explosion  av näringsämnen. Du får många nyttiga vitaminer, dels håller dig mätt längre. En frukost med ett ägg bidrar till en tredje delen av den rekommenderade dagliga dosen av E vitamin och selen, samt nära hälften av B12 vitamin, 20%  av A vitamin och 10% av D vitamin. Faktum är att den enda vitamin som saknas i ägg är C.  Du får järn som är viktigt för blodets förmåga att transportera syre , zink och kalcium. Och du får energi. Varje ägg du äter ger dig cirka 80 kcal ( 340 kJ).  Ägg är inte bara en proteinkälla som inehåller alla nödvändiga aminosyror för att bygga upp kroppen. Ägg är också rika i antioxidanter.

Comments
One Response to “Jag firar äggets dag med spaghetti carbonara”
 1. Katinkas Kitchen skriver:

  Visst är det gott med carbonara! Utmärkt sätt att använda äggulorna dagen efter en middag med sufflé till efterrätt, dessutom.

Leave A Comment