Jag kan inte vänta till Julen

by pralin

Nyss köpte jag en burk polsk surkål. Jag gjorde bland annat varm surkålssallad. Med resten av surkålen skulle jag vänta och använda till polska julens läckerheter … men jag kunde inte vänta. Varje gång öppnade jag kylskåp fick jag syn på surkålen. Så igår kunde jag inte längre motstå frestelsen och kokade helt underbara polska dumplings fyllda med en smakrik färs gjort på tre ingredienser: surkål,torkade skogssvampar och lök.

Dessa dumplings heter pierogi z kapusta i grzybami (polska dumplings med surkål och torkade skogssvampar). Jag tror att det finns inte godare maträtt med så enkla ingredienser. Tycker just om den tanke ”enkelt och gott”. Jag brukade sky från att laga pierogi, då tyckte jag att själva degen till pierogi är största utmaningen. Men inte nu längre och dessutom jag kan köra degen i matberedare.

Pierogi med surkål och torkade skogsvampar smakar bäst ner man eftersteker de. Just den variant är julens måste i Polen. Vi brukar göra ungefär 100 stycken pierogi, men vi är också stor familj, jag menar mina föräldrar, syskon och syskonsbarn och min familj förstås. Ni förstår väl att 100 stycken är ingenting uppdelad på 13 personen. Sedan tillkommer annan mat också!

Recept nedan är blygsamt, som ett smakprov. Pierogi går att frysa, tina och sedan eftersteka.Varsågod!

Recept till polska pierogi med surkål och torkade svamp

Ingredienser:

cirka 40 stycken

Deg

 • 7½ dl mjöl
 • ¼ tsk salt
 • 1 msk olja
 • 1 ägg
 • 2½ dl het vatten
Färs till pierogi
 • 400 g polsk surkål
 • 20 g torkade svampar
 • 1 stor gullök
 • salt och svartpeppar
 • 2 msk olja till stekning

Utförande:

 • Börja med att förberedda färs. Lägg torkade svamparna i en rymlig skål och häll över het vatten. Låt de dra och vara mjuka.
 • I en kastrull koka surkålen i 10 minuter. Sila av vatten och låt surkålen svalna. Ner surkålen är kall krama vätska ur den. Hacka lite grovt och lägg i en skål.
 • Sila av vatten från svamparna. Hacka svamparna smått och även löken i fina små tärningar.
 • Värm upp olja i en stekpanna och stek långsamt svamp och lök. Lök ska vara mjuk och utan färg. salta och peppra.
 • Häll blandningen till surkålen och rör ihop. Smaka av med mer salt och peppar om du tycker om.
 • Kavla degen väldigt tunt. Skär rundlar med en kakmått och fyll med färsen i mitten. Vik till en måne och tryck  kanterna med fingrarna eller gaffel som jag gjorde denna gången.
 • Koka upp vatten, lätt saltat och lägg i pierogi. Först ner flyter på ytan är de färdigt kokta. Det tar ungefär 4 minuter. Ta ut pierogi och lägg på en fat. Låt de svalna och eventuellt frysa.
 • Stek pierogi i lite olja innan servering.

 

Du kanske gillar

2 comments

Elin 30 november, 2012 - 12:58

Tack för alla fantastiska genuina polska recept. Har haft svårt att hitta på svenska innan men nu har jag hittat dig :)

Reply
pralin 30 november, 2012 - 14:38

Vad glad jag blev! Önskar någonting speciellt polskt kanske kan jag hjälpa med

Reply

Leave a Comment