Hur minskar man matsvinnet

jambalaya receptJa, jag försöker verkligen att ta vara på mina matrester och slänga så lite som möjligt! Därför jag planerar mina maträtter noggrant och inkluderar matrester i min matlagning också. Jambalaya är en sådan maträtt som går att göra på matrester som ris och grönsaker. Mina barn älskar jambalaya. Självklart behöver man inte vänta på matrester för att tillreda jambalaya, men om jag har kvar riset oftas blir det jambalaya till middag följande dag.

middagstips_jambalaya

I Sverige årligen slänger en person drygt 50 kg mat. För en tvåbarnsfamilj blir 6000 kronor att slänga i vasken. Men mat svinnet kostar inte bara pengar, det påverkar negativt miljö. Jag brukar laga mycket mat och det som blir kvar spara i matlådor och  om det går frysa. Jag brukar alltid ha mat med mig till jobbet. Sedan jag anpassar mängden av mat till våra behov. Jag brukar gå genom kyl och frys regelbundet. Givetvis i frysen håller sig matem mycket längre men i kylen kan man ibland fynda varor som deras datumet bäst före har redan gått. Så var det idag för mig. Jag hittade i kylen lite av varje. Som tur till jambalaya kan man köra mix av skinka, korv eller räkor och blanda olika grönsaker. Påminner ganska mycket om pytt i panna. Jambalaya recept hittar ni nedan.

Jambalaya recept

Ingredienser:

350 g ris, kokt

2 lagerblad

2 msk smör

300 g chorizo, paprikasmak

200 g räkor, skalade

150 g rökt skinka

1 gullök

3 stjälkar selleri

1 röd chili

4 vitlöksklyftor

2 burkar krossade tomater

1 röd paprika

1 tsk currypulver

¼ tsk cayennepeppar

1 tsk gurkmeja

2 msk hackad persilja

1 tsk torkad  timjan

salt att smaka av

jambalaya_recept

Förberedd en djup gryta och lägg i smöret. Skala och tärna löken, vitlöken och selleri. Strimla paprika och chili. Skiva korven. Fräs grönsaker i smöret i 2 minuter. Tillsätt korven och stek i 2 minuter till. Häll i tomater samt kryddor, lagerblad och koka upp såsen. Smaksätt med salt. Koka såsen i 10 minuter. Blanda i riset samt räkor och persilja. Koka upp och servera varmt.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment