Jordgubbskaka med maräng och jordgubbsgelé

by pralin
jordgubbskaka_recept

jordgubbskakaJordgubbskaka med maräng och jordgubbsgelé är inget jag tackar nej till. Älskar baka med säsongens frukter och jordgubbar är så sköna att ha i kakan. Jordgubbskaka är mycket lätt att göra.

Den är gjord på en härlig mjuk sockerkaka som botten och fylld med jordgubbsgelé och vispat grädde. Det hela toppas med spröd maräng och färska jordgubbar. Hur enkelt som helst. Jordgubbskaka kan bakas även som rund tårta om det önskas.

Mina barn älskar jordgubbskaka. Ljuvligt god och enkel kaka som passar perfekt som dessert eller till fikat. Säsongen för jordgubbar är har! Så passa på och gör jordgubbskaka enligt receptet nedan! Dessutom kakan är glutenfri!

Jordgubbskaka

Ingredienser:

bakform 20 cm x 35 cm

Glutenfri sockerkaka

6 äggulor

3 äggvitor

1 dl  + 1 msk / 100 g socker

40 g majsstärkelse

60 g potatismjöl

en nypa salt

Maräng

3 äggvitor

1 ¾ dl / 150 g socker

1 msk majsstärkelse

en nypa salt

Vispa äggvitor hårt med lite salt. I en bunke vispa pösigt äggulor med socker. Blanda försiktigt med äggvita. Sikta i majsstärkelse och potatismjöl och blanda lätt. Klä bakform med bakpapper och bredd i smeten. Baka i den uppvärmda till 200ºC ugn, cirka 15 minuter. Ta ut från ugnen och låt kallna. Dra av sedan bakpapper och lägg tillbaka i bakformen. Idealiskt om sockerkaka lämnar ingen mellan vid kanterna.

jordgubbskaka med maräng och jordgubbsgelé

Nästa steg är att baka maräng som är lika stor som sockerkaka. Rita en rektangel på bakpapper lika stor som bakformen 20 cm x 35 cm. Vispa äggvita med salt hårt och börja tillsätta socker 1 masked i taget. Till sist häll i majsstärkelse och mixa i 15 sekunder. Bredd marängen och forma fina toppar. Grädda i den uppvärmda ugnen till 120ºC  90 minuter. Stäng av och låt marängen torka och svalna i ugnen.

Jordgubbsgelé

1,2 kg färska jordgubbar

2 ½ dl / 200 g socker

3 msk citronsaft

14 gelatinblad

3 dl vatten

recept_jordgubbskaka

Blötlägg geltainblad i cirka 20 minuter. Rensa jordgubbarna och dela i bitar. Koka upp med socker, vatten och citronsaft. Koka inte längre då jordgubbar ska vara intakta. Kram vatten ur gelatinet och lägg i varma jordgubbar. Blanda väl och låt svalna. När gelé börjar stelna häll på sockerkaka. Jämna ut ytan och låt stelna i kylen. Det tar minst en timme.

Garnering

3 dl vispgrädde

jordgubbar

jordgubbskaka_recept

Vispa grädde och bredd över jordgubbsgelé. Täck med maräng. Dekorera kakan med färska jordgubbar.

You may also like

Leave a Comment