Julig efterrätt- pepparkaksmousetårta med smak av apelsin

julig efterrättNu är det bara fyra dagar kvar till julafton! Om ni söker recept till julig efterrätt recept rekommenderar varmt att göra cheesecake och pepparkaksmuossetårta. På förra veckans adventsmingel bjöd jag på denna härliga cheesecake och pepparkaksmousse som är hur god som helst. Mer julig efterrätt kan man inte önska sig! Den är krämig, doftar pepparkakor och apelsin. Den kan göras i små portioner eller som moussetårta. Tycker att det blir extra fint med en moussetårta till julig efterrätt.

pepparkaksmoussetårta

pepparkaksmousse julig eftrrätt

julbaka-recept

Jag dekorerade min julig efterrätt med krossade polkagris och pepparkakor samt gjorde en härlig ganache. Älskar polkagris och dessa gifter sig så underbar med pepparkakor och choklad. Viken julstämning!  Lika till med bakningen!

Julig efterrätt

Ingredienser:

rund bakform 18 cm i diametern med avtagbar kant

Botten

15 pepparkakor

50 g mandelmjöl

50 g smör, mjukt

Mousse

5 gelatinblad

3 dl vispgrädde, 36%

2 äggulor + 1 ägg

2 dl / 180 g socker

200 g philadephiaost

3 tsk pepparkakskryddor

2 tsk kakao

50 ml apelsinjuice, färskt pressad samt rivet skal

Ganache

75 g mjölkchoklad

2 msk vispgrädde

1 msk ljussirap

Garnering

polkagris, krossade

pepparkakor

julig pepparkaksmoussetårtaBörja med kakbotten. Smula pepparkakor med mandelmjöl i smör i en matberedare. Lägg bakpapper på botten och kläm med avtagbar kanten. Tryck kaksmulor på botten och ställ i kylen. Börja med mousse. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i 30 minuter. Förberedd vattenbad. Placera skålen ovan det med äggulor, ägg samt socker. Vispa tills ägget är riktigt varma och bildar hårt skum.Det tar cirka 15 minuter. Ta skålen från värma och fortsätt vispa tills äggsmeten blir kall. Tillsätt då philadephiaost och vispa. Sedan i en separat skål vispa grädde och blanda med ägg-ostsmeten. Krama vatten ur gelatinbladen och smält i mikro. Vispa i smeten. Dela sedan smeten i två lika portioner. Till det ena tillsätter du pepparkakskryddor och kakao och till det andra juice och apelsinskal. Häll pepparkaksmousse först på det kalla kakbotten. jämna ut ytan och häll sedan apelsinmousse överst så jämt så möjligt. Ställ i kylen för minimum 2 timmar eller övernatten

Gör ganache. Smält chokladen, grädde och sirap i ett vattenbad. Låt svalna något. Tryck in kniven vid kanten och kör rund så att mousse lossnar. Ta bort formkanten. Bredd ganache på toppen och dekorera med polkagris smulor och pepparkakor.

 

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment