Julrester till vardag

by pralin

Paj på julresterHallo där! Hoppas ni hade trevligt under julen. Själv är jag väldigt nöjd och utvilad fast fattar inte att julen redan har varit. Nåväl, nu ser jag framåt mot nyårsfirande, ni också, tror jag! Hur är det med julrester? Det brukar inte vara så mycket julrester hos oss men julskinka och grönkål blir alltid över. Så idag gjorde jag grönkål och skinkpaj under frasigt täcke. En enkel och snabb maträtt där istället pajdeg använde jag smördeg som jag just rakade ha i kylen.

 

Grönkål och skinkspaj

Ingredienser:

4 portioner

400 g julskinka

5 stora kvistar grönkål

 2 msk berberis

1 lök

1 vitlöksklyfta

5 dl creme fraiche

1 bit smördeg

1 tsk torkade örter, hos mig franska blandningen

1 msk olja

salt och svartpeppar att smaka av

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja med kryddor och örter. Tillsätt creme fraiche och koka upp såsen.Skär skinka i strimlor och tillsätt i såsen. Plocka mjuka delar av grönkålen och blanchera i lätt saltat vatten i 3 minuter. Sila av och tillsätt grönkålen i såsen tillsamans med berberis. Blanda väl och flytta pajfyllnigen till en ganska djup, ugnssäkert form om 20 cm x 25 cm. Täck pajen med smördegen. Snita smördege och pensla med uppvispat ägg. Grädda pajen i ugnen i 20 minuter tills smördegstäcke är gyllene och frasigt. Servera varmt med grönt.

 

You may also like

Leave a Comment