Kaffefika med pumpa och morotskaka

kaffefikaGodmorgon! Härligt att vakna när solen tränger sig genom gardiner. Det är för tidigt för kaffefika på balkongen men något bakverk blir det ändå! Jag fick en sådan energikick och stack direkt till köket och bakade denna underbara mjukkaka med pumpa, morötter, valnötter och torkade frukter.

Barnen började vakna, en efter varandra och undrade vad är det som doftar så gott. Kaka såklart! I helgen planerar jag baka jättemycket.

mjukkaka_kaffefika

Jag ska på intervju Hela Sverige bakar och  behöver ha med mig mitt signatur bakverk. Först tänkte att det var svårt att identifiera mig med endast ett bakverk. Jag bakar ju så mycket. Söt kaffefika är ett måste! Varierar och utmanar mig hela tiden. Men visst mjukkaka är klart favorit. Gillar ni mjuka kakor? Tycker att de är lätt bakade. Man lyckas alltid. Mjukkaka för mig är perfekt kaffefika. Vill ni ha en saftigare kaka kan alltid baka den med pumpa eller morötter eller varför inte blanda båda som jag gjorde i dagens mjukkaka. Pumpa och morot passar bra ihop. Kakan är både saftig och har fin färg. Här kommer recept på pumpakaka som bakas i långpanna.

kaffefika med mjukkaka

Ingredienser:

till långpanna 12 cm x 32 cm

4 ½ dl / 300 g vetemjöl

2 ¾ dl / 250 g brunfarin

3 ägg

1 ½ dl olja

200 g pumpapuré, här recept

½ tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 krm salt

½ tsk rivet muskat

1 ½ tsk kanel

150 g riven morot

50 g var utav valnötter, russin, katrinplommon och tranbär

kaffefika_pumpakaka

Sätt ugnen på 175ºC. Forberedd pumpapuré enligt receptet. Hacka grovt valnötter och katrinplommon. Blanda med mjöl, russin, tranbär, bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor. Rör ihop socker med ägg, vispa inte. Tillsätt olja, pumpapuré och riven morot. Blanda väl och sedan rör i de torra ingredienser. Klä långpanna med bakpapper. Häll i smeten och jämna ut ytan. Grädda kakan i den uppvärmda ugn cirka 75 minuter. Testa sticka in träpinne. Om den är torr kakan är färdigt gräddad. Ta ut kakan från ugnen och låt svalna. Dela sedan i lagom tjocka skivor.

kaffefika_mjukkaka

 

Leave A Comment