Kåldolmar med fisk och räksås

kåldolmar med fisk

Kåldomar med fisk och räksås är det nyaste recept för kåldomar. Kåldomar brukar jag laga rätt ofta speciellt för Jonas som gillar denna maträtten mer än annat. Om jag är förtjust i kåldolmar också då är det inte lika självklart att jag gillar tillreda de. Ja, jag tycker att det tar ganska lång tid. Så när jag väl bestämmer mig för kåldolmar då blir det många knyt på en gång, familjen blir belåten och jag har fri kanske någon månad eller två…Tycker att det är praktiskt laga stora portioner som räcker långt. Perfekt mat att ha färdigt i kylen till vardag och kan varieras med olika såser. Kåldolmar med fisk är en fulländad maträtt!

kåldolmar med fisk

Fiskkåldomar är jättegoda om inte godare än traditionella köttkåldolmar. De görs på samma sätt som alla andra kåldolmar. Man kan fritt välja  kålsort, vilket gryn ska användas eller vilken sås ska tillredas och serveras till. Dessa gjorde jag på färskkål men savoykål eller vitkål passar lika utmärkt. Fisk och kål är nice kombo. Här hade jag lax och torsk. För bästa resultat dessa ska grovmalas eller hackas. Det blir en fin textur på maträtten. Till såsen bäst är att använda skaldjursfond. Därför köpte jag räkor med skål och kokade min egen fond.

Kåldolmar med fisk

Ingredienser:

till 20 kåldolmar

1 stor färskål eller annan vitkål

400 g torskfilé

400 g laxfilé

1 gullök, stor

3 msk hackad färsk dill

1 ägg

1 tsk vitpeppar

1 tsk svartpeppar, grovmalen

300 g ris, hos mig jasmin

250 ml grönsaksbuljong

2 msk smör

Räksås

350 g räkor, oskalade

150 g phialedephia naturell

1 liten gullök

200 g skaldjursbuljong

300 g vispgrädde

1 msk tomatpuré

2 msk hackad dill

2 msk fisksås

sal och svartpeppar att smaka av

kåldolmar

Börja med att skala räkor. Spara skal i en kastrull, lägg i grönsaker som palsternacka, morot, en bit selleri, några blad purjolök, persilja, lök…Häll i 1,5 l vatten och koka i 90 minuter. Du borde få cirka 700 ml buljong. Häll av 200 ml och spara resten i frysen. Skär ut stocken ur färskkålen och förväll den i lättsaltat vatten cirka 15 minuter. Låt svalna i en sil och sedan loss försiktigt de allra finaste blad.

Koka riset i lätt saltat vatten. Jag brukar koka lite al dente. Låt ånga bort lite innan du arbetar resten av ingredienser så att riset går inte “sönder”. Tärna fint gullök och fräs i olja utan att den får färg. Hacka eller kör fisken i matberedare. Blanda i riset med rå lax och torskfärs, fräs lök, ägg, dill, salt och peppar. Blanda allt till en färs och fördela på kålbladen, rulla ihop dem till fina och täta dolmar. Lägg kåldolmar i en smord, ugnssäker form. Klicka på smörbitar och häll i buljongen. Grädda i 30 minuter på 160ºC varmluftsugn.

fiskkoldolmar

Under tiden gör koka räksås. Tärna fint gullök och fräs i smör i en minut. Tillsätt sedan philadephiaost, grädde, skaldjursbuljong, tomatpuré och dill.Rör i såsen hela tiden så att osten smälter och koka i 5 minuter. Tillsätt sedan räkor. Spara några till dekorationen. Smaksätt såsen med salt och svartpeppar. Koka såsen i 2 minuter och mixa den. Servera kåldolmar rikligt med sås och färska räkor till. Kåldolmar med fisk går att frysa eller ha i kylen upp till 5 dagar.

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Comment