Kåldolmar med salsiccia och kantarellsås

recept kåldolmarKåldolmar är husmanskost som tar lite tid att göra men minsann att jag lagar bara några kåldolmar åt gången. Det blir alltid en hel långpanna fylld med kåldolmar generösa i storleken som jag kan alltid frysa och använda vid andra tillfälle. Annars kåldolmar är en favorit maträtt här hemma som jag kan servera i tre dagar i rad utan något slags klagomål från inblandade part, det vill säga övriga medlemmar i familjen H.

Idag tillredde jag kåldolmar med salsiccia och kantarellsås. Så här årstid använder jag färskkål annars brukar jag tillreda kåldolmar på savoykål eller vitkål. Gör även olika fyllningar till kåldolmar och byter gärna ut ris mot bulgur eller couscous. Idag använde dock riset som jag blandade med blanfärs och rå salsiccia. Salsiccia ger extra stink med sin vitlök och peparsmak i grunden. Till kåldolmar brukar jag servera tomatsås eller svampsås och som ni ser på bilden blev det kantarellsås med kantareller som jag plockade själv.

Kåldolmar med salsiccia och kantarellsås

Ingredienser:

till 16 stora kåldolmar

1 stor färskkål

4 dl ris, okokt

500 g blandfärs

300 g rå salsiccia

3 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

1 stor gullök

2 vitlöksklyftor

salt och svartpeppar att smaka av

Kantarellsås

300 g kantareller

1 liten schalottenlök

2 msk hackad persilja

1 msk hackad färsk rosmarin eller ½ tsk torkat

1 msk smör

1 msk olja

1 msk soja

3 dl grädde

salt och svartpeppar att smaka av

kåldolmar med salsiccia

Skär ut stocken ur färskkålen och förväll den i lättsaltat vatten cirka 15 minuter. Låt svalna i en sil och sedan loss försiktigt fina blad.

Koka riset i lätt saltat vatten. Jag brukar koka lite al dente. Låt ånga bort lite innan du arbetar resten av ingredienser så att riset går inte ”sönder”. Tärna fint gullök och fräs i olja utan att den får färg. Blanda i riset med rå blandfärs, rå mosad med gaffeln salsiccia samt persilja, gräslök, pressad vitlök, salt och peppar. Blanda allt till en färs och fördela på kålbladen, rulla ihop dem till fina och täta dolmar. Lägg kåldolmar i en smord, ugnssäker form och grädda i 30 minuter på 160ºC varmluftsugn.

Under tiden gör kantarellsås. Tärna fint schalottenlök o ch fräs i olja och smör i en minut. Tillsätt sedan rensade kantareller och fräs på ganska stort värme under 3 minuter. Lägg i persilja och rosmarin, häll soja och grädde. Smaksätt såsen med salt och svartpeppar. Koka såsen i 5 minuter eller reducera längre om du vill ha såsen lite tjockare.

Som extra tillbehör rosta färsk potatis i ugnen med  rosmarin och svartpeppar. Salta med flingsalt och droppa olivolja över.

Leave A Comment