Kalljäst bröd på surdeg

kalljästbröd på surdegNågra gånger förut provade jag kalljästa bröd eller kalljäst pizzadeg och baka följande dag. Det är smidigt sätt att baka på tycker jag och fullständigt älskar det!  Jag brukar knåda degen på kvällen, kalljäsa i kylen övernatt. Degen blir färdig att bakas ut på morgonen. Smidigt och stressfritt.

Här bakade jag kalljäst bröd på vetesurdeg. Jag tillsatte även 2 g färsk jäst. De två limpor som jag fick blev väldigt fina och hade en knaprig skorpa  som jag gillar mycket. När brödet har knappt hunnit kallna gjorde jag genast otroligt goda smörgåsar. Mums!

kalljästbröd smörgås

Recept till kalljäst bröd på surdeg

Ingredienser:

till 2 limpor

400 g vetesurdeg
420 g vatten
2 msk olivolja
650 g vetemjöl specjal
150 g dinkelmjöl, fullkorns
2 g färsk jäst
1 msk salt

Till smörgåsen

persiska dadlar

handfull med vindruvor

fårost

rukola

rostade valnötter

generös med honung

smörgås på surdegsbrödKnåda alla ingredienser  utom saltet till en deg . Jag använder min degblandare och körde på lägsta hastighet ca 10 minuter.  Degen ska bli elastisk. Därefter tillsätt saltet och knåda ytterligare i 10 minuter. Plasta bunke med degen och ställ i kylen övernatt. En bra kyltemperatur för kalljäsning är rund 8 grader. Nästa dag ta fram degen ur kylen och låt den stå i rums temperatur i några minuter.  Dela sedan degen till två likadana bitar, vik de några gånger och forma till två limpor. Lägg limporna på en bakplåt beklädd med bakpapper, täck med bakduk, ställ varmt och låt de jäsa. Mina bröd jäste i 2 timmar.
Grädda brödet på 250ºC varmluftsugn i 15 minuter, sänkt sedan temperaturen till 200ºC och  grädda ytterligare  i 35 minuter. Ställ en mindre panna med vatten under bakplåten, då brödet fåe en fin knaprig skorpa.

Låt brödet svalna på gallret. Skiva fint och gör smörgåsar med ingredienser som jag nämnde ovan.

Leave A Comment