Italiensk kalvgryta med brytbönor

kalvgryta recept spezzatinoHej, hej! Så mycket som man pratar om vegetarisk mat men inget slår en en köttgryta som italienska kalvgryta med brytbönor. Även om jag gillar äta grönt då och då älskar kött och skulle aldrig överge det för gröna blad. Kött är gott, näringsrik och otroligt mättande. 1 kilogram grönsaker kan inte ge den energi och näring som 1 kilogram kött! Så gå genom mitt recept till italiensk kalvgryta  spezzatino och laga den när du har tid. Annars går du miste om otroliga smakupplevelser.

kalvgryta med vitvin

Vad är spezzatino? Spezzatino är en kalvgryta från norra Italien med ett skvätt vitvin och gröna brytbönor eller haricots verts som man brukar också säga! Jag avnjöt grytan som den var. Mina kära och nära åt den med potatismus. Till grytan använde jag vitvin på klimatsmart tetra som heter Expedition Torrontés Chardonnay. Vinet är det första vinet i serien ”Expedition” som ska utforska världens mest populära vinregionen. En karta på paketet illustrerar expeditionen med minnesvärda landmärken.Vinet är gott att dricka eller smaksätta köttgryta eller risotto.

middagstips kalvgryta

Kalvgryta spezzatino

till 4 personer

Ingredienser:

500 g kalvgrytbitar av lår

2 morötter

2 selleristjälkar

3 vitlöksklyftor

1 lagerblat

2 msk smör

2 msk olivolja

2½ dl köttbuljong

1 dl vitvin, Expedition Torrontés Chardonnay

salt och svartpeppar att smaka av

2 msk persiljeblad, grovt hackade

200 g brytbönor

potatispuré att servera till

kalvgryta middagstips recept

Börja med att tärna lök och fräsa i smöret. Därefter tillsätt tärnade morötter, blekselleri samt pressad vitlök. Flytta grönsaker till en gryta och fräs kalvgrytbitar i 3 minuter. Lägg kötet i i grytan, häll i vinet och låt puttra tills vinet reduceras, cirka 5 minuter. Häll i köttbuljongen, lägg lagerblad, smaksätt grytan med olivolja, tomatpuré, salt och svartpeppar. Låt koka i cirka en timme eller tills köttet är mjukt. På slutet tillsätt brytbönor och koka i 8 minuter till. Strö på hackad persilja och servera kalvgryta med potatispuré.

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Comment