Kanelbullar och vetedeg med vit surdeg

kanelbullar

Hej kära läsare! Då var det dags att fira kanelbulledag. Goda kanelbullar är mångas favoriter inte minst här hemma. Genom åren presenterade jag många recept till kanelbullar, unika i sitt eget slag.  Idag bakade jag kanebullar enligt nytt recept. Jag gjorde en vetedeg med vit surdeg. Trodde alltid att det är omöjligt att göra vit surdeg, alltså surdeg på vetemjöl. Tydligen hade jag fel.

Jag blev väldigt sugen på att baka levainbröd och till det behövde jag vit surdeg. Att man kan baka söta bakverk även med surdeg fick jag veta i efterhand. Min vit surdeg blev klar precis lågom till kanelbulledagen och jag gjorde min första vetedeg med den imorse. Jag fick mycket elastiskt och luftig vetedeg som jag kryddade med lite färskstött kardemumma. Lärde mig också hur gör man veteknutar och voila, här är de, mina fina kanelknuttar.

kanelbullar kanelbulledag

Vit surdeg är mycket lätt att göra och dessutom mycket billigare. Har du inte lust att göra egen surdeg, den finns att köpa på affären. Recept på vit surdeg kommer imorgon så skicka hit imorgon om du är surdegsintresserat som jag!

 

Recept till kanelbullar och vetedeg med vit surdeg

Ingredienser:

till 20 kanelbullar

 • 50 vit surdeg
 • 50 färsk jäst
 • 3 dl mjölk
 • 600 g vetemjöl
 • 100 g strösocker
 • ½ tsk nystött kardemumma
 • 125 g smör, mjukt
 • 1 liten ägg
 • en nypa salt

Kanelfyllning

 • 100 g smör, mjukt
 • 1 ½ msk kanel
 • 90 socker

Äggstrykning

 • 1 ägg, lättvispat
 • pärlsocker att strö på

Utförande:

 • Blanda surdegen med mjölken och lös jästen. Tillsätt mjöl, socker samt ägg. Knåda långsamt till en fin elastisk vetedeg i 10 minuter. Tillsätt nu salt och kardemumma och knåda snabbare  5 minuter till.
 • Lägg vetedeg i en lätt oljad skål, täck med folie och ställ varmt. Låt vetedegen jäsa i 30 minuter. Efter den tiden ta upp degenpå en lätt mjölat yta, platta till degen med händerna och vik den sedan som en kudde. Lägg tillbaka i skålen med skarven nedåt. Låt jäsa ytterlligare 30 minuter. Stöt degen på samma säät en gång till och låt vila 10 minuter.
 • Rör ihop ingredienser till kanelfyllning.
 • Dela vetedeg på mitten och kavla varje bit till en 3 mm tunn rektangel om 30 cm x 50 cm. Bredd kanelfyllningen på halva degen och vik över med den tumma delen. Skär 2 cm breda remsor och gör fina kanelknutar genom att vrida remsor och vira mellan tumme och pekfinger.
 • Pensla kanelbullarna med ägg och strö på pärlasocker. Låt jäsa i 30 minuter till.
 • Sätt ugnen på 200ºC varmluftsugn och baka bullarna i 10 minuter eller tills de är gyllene.

kanelbullar och vetedeg med vit surdeg

Comments
4 Responses to “Kanelbullar och vetedeg med vit surdeg”
 1. Lana skriver:

  Vilka fantastiskt vackra bullar! Och så är det säkert också mycket goda! :) Vad du frestas! ;)
  Kram kram
  //Lana

 2. Vad spännande med surdeg i kanelbullarna!! Det har jag aldrig testat. låter smarrigt!!
  Kram

Leave A Comment