Karp är polsk matfisk

karp med grönsakspyttKarp är mycket populär polsk matfisk. De flesta Polacker förknippar karp med jul och just då tillagar denna fantastiskt goda fisk. Under min uppväxt i Polen kommer jag ihåg de långa köer efter en fisk vagn som sålde just karp, levande så klart! Karp fick simma i vårt badkar tills det var dags att ta farväl av honom i alla fall som levande varelse. Väl på kvällen innan julafton fick karp avsluta sitt liv…man blev tvungen bada också!

Först på julafton och som huvudrätt fick karp sin gloria tillbaka i form av saftiga och stekta i smör bitar. Så enkelt och gott! Numera man kan  köpa karp året runt i Polen nu. Det visar sig att väntan på kapitalismen var lönsamt även för matindustri. Nu kan polacker njuta av färska fiskar inte bara under julen, inte minst av karp.

karp till julbord

Jag som bor i Sverige för de senaste 25 åren brukar alltid beställa karp hos lokala fiskhandlare , dock under julen har turen endast på min sida. I år fick jag köpa en bamsekarp som vägde hela 2,9 kg. Dessutom fiskhandlare var så snäll och filerade karpen också.  Ni förstår att så mycket fisk bland andra juliga maträtter som julskinka, laxterrin, köttbullar, piroger och mycket mer, kunde även mina killar klara inte av. Resten frös jag för att njuta av denna fisken lite senare.

Idag lagade jag resten av karp. Här gjorde jag en härlig pytt på potatis, sötpotatis och grönkål som jag toppade med grillade karpbitar. Så gott!

 

Grillad karp på  grönsakspytt

Ingredienser:

till 4 portioner

4 karpfilé, eller annat vit fisk

4 potatis

2 små sötpotatis

3 vitlöksklyftor

250 grönkål

½ tsk torkad timjan

salt och svartpeppar att smaka av

2 msk olivolja

citron klyftor och fillkvistar till servering

Utförande:

Under tiden massera fisken med salt och peppar, låt marinera i 30 minuter. Tärna potatis och sötpotatis samt vitlök och stek i olja tills  grönsaker är mjuka och gyllene. Strimla grönkål och förvandla i lätt saltat vatten i 3 minuter , sila av och tillsätt i pytten. Smaksätt med  grönsakspytten med timjan, salt och peppar. Grilla fisken i en grillpanna eller stek i smör. Servera karp med grönsakspytt tillsammans med dill och citronklyftor.

Leave A Comment