Macka med hemgjord hummus och zucchini

kikärtshummus recept

Hej, hej! Hoppas ni har det bra! Ni kommer må ännu bättre om testar min macka med kikärtshummus och zucchini. Älskar hummus gjord på kikärtor med mycket tahini i och färsk koriander i. Det finns så många olika varianter av hummus som ni hittar här på bloggen men just kikärtshummus är min favvo! Kikärtshummus är mycket mättande och rik på protein, fett och näringsämnen. Älskar ha i den olivolja med en stänk sesamolja. Inte för mycket då har jag även i den tahini som är just sesampasta.

hummus_macka_mellanmal

Kikärtshummus är en favorit dip till grillen på sommaren men även härligt pålägg på en vanlig macka. Vad sägs om macka med hemgjord hummus och stekt zucchini? Den är bara så gott! Även om jag gillar handla mat online mer än gärna mixar egen kikärtshummus och breder på mackan. Det är inte svårt men en matberedare är önskvärd. Nämligen gillar hummus när den här lite kornig konsistens men ändå håller ihop. Det kan man inte riktigt åstadkomma med handmixer.

vegetariskt_kikartor_zucchini

Till kikärtshummus behöver man kokta kikärtor, mycket spiskummin, tahini, koriander och inte minst vitlök. Jag har testat hummus med både färsk och grillad vitlök. Tycker att kikärtshummus med grillad vitlök smakar det lilla extra. Smaken blir ännu godare om jag rostar fröna till spiskummin och koriander. Dessa två kryddor använder jag nästan dagligen och kan inte föreställa mig hummus utan dem.

kikartshummus_recept_macka_tahini

Kikärtshummus

6 – 8 portioner

Ingredienser:

1 burk kokta kikärtor, 400 g

1 hel vitlök, rostat

2 msk tahini

1 ½ tsk spiskumminfrö

1 tsk korianderfrö

½ tsk cayennepeppar

½ dl olivolja

1 tsk sesamolja

1 kruka färsk koriander

Macka med hummus och zucchini

favorit bröd, ciabatta eller frukostbullar

kikärtshummus, recept ovan

1 grön zucchini

rucola eller annat sallad

rökt paprika pulver

koriander eller persilja att dekorera med

macka_kikartshummus_zucchini

Börja med zucchini. Vill du ha grillad eller stekt zucchini skiva den först till långa remsor, salta och lägg i en sill, typ i 20 minuter. Torka av zucchiniremsor, heta upp olja i vanlig stekpanna eller heta upp torr grillpanna. Grilla eller stekt zucchini. Ställ  åt sidan på en tallrik.

Sila av kikärtor och häll i matberedare. Tillsätt rostat vitlök som du enkelt trycker ut ur skalet. Rosta fröna i en torrpanna, mortla och tillsätt till resten av ingredienserna tillsammans med hackad koriander, olivolja, sesam olja, tahini och cayennepeppar. Mixa till en röra. Om hummus är för tjock häll i lite mer olivolja eller vatten.

Bredd hummus på skivat bröd. Toppa macka med zucchini, sallad och persilja. Strö på paprikapulver.

Leave A Comment