Knapriga rågbaguetter bakade på surdeg

Det doftar hembakat här hemma igen! Ja, det är verkligen lyxit äta färskt, hembakat bröd. Idag bakade jag rågbaguetter på surdeg, som jag dessutom spetsade med valnötter. Bröddeg fick jäsa nästan hela dag. Jag började med fördegen innan jag gick till jobbet. Tillbaka hemma delade jag degen i fyra bitar som jag virkade till fina  baguetter. Lätt som plätt. Medan baguetterna gräddades i ugnen han jag också med min träning. Nu sitter jag belåten och skriver för er. Lycka till med bakningen!

Recept till knapriga rågbaguetter bakade på surdeg

till 4 baguetter

Ingredienser:

 • 600 g vetespecjal
 • 240 g surdeg på råg
 • 30 g vetekli
 • 4 dl kallt vatten
 • 5 g jäst
 • 1 msk salt
 • 50 g valnötter, grovhackade
 • lite rågmjöl till utbakning

Utförande:

 • Lös jästen i vatten. Tillsätt surdeg ochsamtliga torra ingredienser. Knåda lätt till en deg och låt den jäsa i rumstemperatur  under dagen, dock minst 7 timmar.
 • Stjälp bröddegen på en mjölad yta och dela det i 4 bitar. Tvinna varje bit till en smal baguette om 25 cm och lägg på en baguetteplåt med fyra smala rännor. Låt vila i 20 minuter.
 • Grädda rågbaguetter först  i 225ºC varmluftsugn 10 minuter. Sänkt sedan temperatur till 200ºC och grädda 15-20 minuter till. Baguetterna ska ha en fin skorpa.

 

Leave A Comment