Koka egen kycklingbuljong

by pralin

Jag tycker mest om att koka egen buljong, oftas kycklingbuljong. För bästa resultat använder jag färsk kyckling. Att koka egen kycklingbuljong är mycket enkelt och bra för hälsa. Just kycklingbuljong brukade jag få när jag var liten och sjuk. Den stärker och värmer och smakar jätte gott. Det brukar även jag servera mina barn när de är sjuka med lite pasta till.

koka egen kycklingbuljong

Annars färdigt lagad kycklingbuljong kan man ha som bas till alla möjliga soppor. Kycklingkött kan användas till annat som pajer och pannkakor eller varför inte koka en kycklingsoppa. Kycklingbuljong kan med fördel frysas och användas när den behövs. Jag brukar göra ganska koncentrerad kycklingbuljong för att sedan spädda den med het vatten.

Ja, att koka egen buljong är inget märkvärdigt handverk men trevligt ett och så smakar det så gott helt utan tillsatser  och  konserveringsmedel. Jag kan erkänna att jag använder den färdiga tärningen då och då, men just när jag kokar soppa då måste jag ha min egen buljong! Liknande buljong kan man göra även på andra kött eller bara grönsaksbuljong med olivolja i.

 

Recept till kycklingbuljong

till 3 l kycklingbuljong

 • 1 färsk kyckling, cirka 1,5 kg
 • 2 morötter
 • 3 selleristjälkar
 • 1 palsternacka
 • gröna blad från purjolök
 • 1 gullök
 • 5 vitlöksklyftor
 • persiljestjälkar med blad
 • 2 lagerblad
 • 3 l hett vatten
 • 1 msk salt

Utförande:

 • Skala morötter och palsternacka. Dela i stora bitar purjolök, persilja och sellerstjälkar. Skala lök och vitlök.
 • Placera grönsaker samt kyckling i en stor gryta. Häll hett vatten över och koka kycklingbuljong tills kötet känns riktigt mört, cirka 1 timme. Klart.

You may also like

1 comment

Lana 2 oktober, 2013 - 06:10

Såååå gott med hemmagjord buljong! Jag brukar alltid göra det! :)
Ditt recept sparar jag och gör nästa gång!
Kram kram
//Lana

Reply

Leave a Comment