Kokos semla till fredagsmys

kokos semlaFörsta och inte vilken som helst semla i år, nämligen kokos semla. Mina barn älskar semlor och brukar berömma mig att mina semlebullar är de godaste som finns. En semlebulle måste ju vara mjuk så att man kan lätt äta den med sked. Brukar baka semlor med mycket smör i. Istället smält smör tar jag gärna mjukt smör. Får då en brioche liknande bulle. Och så semlefyllning! Den måste man våga ändra på då och då eller hur. Vad sägs om kokosgrädde? Alltså vispgrädde smaksätt med kokoslikör. Så gott! Även mandelmassa fick nobben i år. Ja,  bästa semla är hembakad! Man kan göra kokos semla om det önskas!

Kokos semla

Ingredienser:

16 något mindre semlor

500 g vetemjöl

20 g färsk jäst

50 g kokosflingor

1 tsk vaniljpulver

1 äggula + 1 uppvispat ägg till att pensla

2½ dl uppvärmd mjölk, 37 ° C

100 g socker

juice och rivet skal av 1 lime

70 g smör, mjukt

½ tsk salt

Semlefyllning

1 äggvita

80 g socker

100 g mandelmjöl

3 dl vispgrädde + 1 msk florsocker

3 msk kokos likör,  exempelvis malibu

florsocker att pudra med

semlor med kokos

Lös jästen i den uppvärmda mjölken. Tillsätt mjöl, kokosflingor, socker, salt, äggula,juice och lime skal samt vanilj. Arbeta allt till en smidig deg. När degen tar formen tillsätt mjukt smör i bitar. Arbeta tills smör absorberas in i degen. Täck med folie och låt degen jäsa i 40 minuter. Efter jäsning vik degen några gånger. Låt vila i 10 minuter och sedan dela i 16 bitar. Forma bitarna till runda bollar. Lägg på en bakplåt beklädd med bakpapper. Täck med folie och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC varmluft. Pensla semlebullar med uppvispat ägg och sätt i ugnen. Grädda bullarna i 12 minuter eller tills de är gyllene. Ta ut och låt svalna. Bullarna kan frysas.

Vispa äggvita hårt. Tillsätt socker på slutet. Maräng ska vara glansig och styv. Blanda i mandelmjöl. Vispa grädde med florsocker och likör (tillsätt på slutet). Skär toppen av kokos semla. Fördela mandelfyllning och sedan spritsa vispgrädde. Lägg på toppen och pudra med florsocker. Förvara i kylen eller servera genast.

semla recept kokos

Leave A Comment