Köttbullar lite annorlunda

köttbullar med orientalisk touchVi känner mammas köttbullar, hemlagade köttbullar, jul köttbullar… ja, alla har sina favoriter. Jag gillar mycket kombination av riven ingefära och vitlök med spiskummin och garam masala. Så en dag tänkte jag att jag måste testa den med köttfärs och göra extra kryddiga köttbullar. Jag har verkligen lyckats.

Ingredienser:

 • 1 kg köttfärs valfri sort
 • 1 stor gullök, fin riven
 • 5 cm ingefära rot, fin riven
 • 4 vitlöksklyftor , pressade
 • 1 dl yogurt
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk garam masala
 • 1 krm  cayennpeppar
 • 1 msk salt
 • olja till teckning
 • ströbröd att rulla köttbullarna i

Utförande:

Fin riv gullök, ingefära och pressa vitlök.

 1. Tillsätt yogurt och alla torra ingredienser, salt och blanda i köttfärsen.
 2. Rulla köttbullarna i ströbröd och stekt i en lagom het stekpanna.
 3. Vänd då och då för att få fin färg runt om köttbullarna.
 4. Servera köttbullar med ris och god tomatsås.

Tips

Jag tycker att det är jobbigt att riva med rivjärn, speciellt ingefära som lämmnar ” trådar”. Jag använder blandningen av ingefära och vitlök ofta därför brukar jag göra en sats och frysa den  i iskuber. Mina iskuber är ganska stora och en bit är jämförlig med en matsked av blandningen. Jag  skär i mindre bitar ingefära och mixar med vitlök i ratio 1:1.

Leave A Comment