Köttfest med ragu på högrev

Det här är inte vilket som helst tomatsås. Det är ragu, ett italienskt långkokt på högrev och revbensspjäll med min personliga inslag.

Ragu lagade jag förut. Att det tar tid att koka ragu gör att jag långkokar maträtten på lördag kväll för att den är färdigt till söndagsmiddag. Jag har överträffat mig själv igen för att ragu blev bara magisk.

Jag bakade polenta för inte så länge sedan och en liten bit sparades i kylen. Den grillade jag till  ragu och jag blev fullkomligt förtjust i smakerna. Kan det bli mer italiensk än så? Visst… men jag är så nöjd för tillfället!

Recept till ragu på högrev

Ingredienser:

till 10 portioner

 • 1 kg högrev
 • 600 g tjocka revbensspjäll
 • 3 gullökar
 • 6 vitlöksklyftor
 • 1 röd chili
 • 1 burk krossade tomater
 • 3 dl ketchup
 • 2 msk rå socker
 • 2 lagerblad
 • 2 dl vatten
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 msk salt (att börja med)
 • 1 tsk paprikapulver
 • 3 dl rödvin
 • 250 g pasta, torr vikt

Utförande:

 • Finhacka löken och chili, skiva vitlöksklyftorna tunt.
 • Putsa köttet , del inte. Köttet ska kokas så långt att den faller isär.
 • Fräs alla grönsaker i lite matfett i botten av en stor gryta. Låt tomatpurén, ketchup  och krossade tomater puttra med.
 • Grönsakerna ska precis mjukna men inte ta färg.
 •  Tag upp grönsakerna och lägg i en bunke.
 • Bryn högrev och revbensspjäll. Strö på alla kryddor samt salt . När köttet är brynt, tillsätt grönsakerna åter till grytan. Tillsätt även vatten och rödvin och börja långkoka  ragu. Låt sjuda i  minst 4 timmar. Köttet ska kännas riktigt mört och lätt falla isär.
 • Koka upp pastan. Ta upp köttet, plocka bort ben och skär det i mindre bitar eller bara riv med fingrarna. Stoppa köttet tillbaka i den goda såsen samt pasta och servera med hyvlad parmesan.
Långkokt tar sin tid. Jag tycker det är ingen idè att laga små portioner. Min ragu räcker väl för två middagar. Snart visar jag vad kan man ha rester av ragu till.

 

Leave A Comment