Perfekt middag till helgen

by pralin
kycklingsås recept

kyckling med sparris och parmesan

Kyckling med sparris gjorde söndagen till bästa dagen! Hos oss middag på söndag består ofta av någon gryta eller sås som tillreds i större mänger. Bra att ha resterna och ta till jobbet följande dag. Min favvo är kyckling med sparris i parmesansås. Jag växlar mellan olika styckningsdelar av kyckling. Till såser för det mesta använder jag kycklinglårfilé eller kycklingbröstfilé.

I detta kycklingrecept  hade jag urbenade kycklinglår som jag kokade i härlig, krämig sås smaksätt med provensalska örter. Jag brukar använda både torra och färska örter. Tycker att det är smidigt att ha torkade örter hemma. Provensalska örter är en blandning utav timjan, basilika, mejram, rosmarin, kyndel och lagerblad. En sådan örtblandning använde jag i receptet nedan.

kycklingsås recept

Jag älskar såser baserade på olika ostar. Här, använde jag endast parmesan. Eftersom jag hade gröna sparrisar i såsen tillsatte jag citron, både saft och zest. Det blev väldigt god kyckling med sparris som jag serverade med ris och fräsch sallad.

kyckling_parmesan_citron_sparris

Kyckling med sparris

4 – 6 personer

Ingredienser:

900 g kycklinglårfilé

2 msk smör

2 tsk torkade provensalska örter eller 1 msk frysta

500 g gröna sparris

1 gullök

4 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

3 dl kycklingsbuljong

40 g parmesan

1 citron, saft och zest

1 solo vitlök

salt och svartpeppar att smaka av

2 msk hackad persiljeblad

kyckling med sparris

Börja med att knoppa av sparrisens hårda delar. Koka upp vatten med lite salt i. Börja med att lägga i delade tjälkar och koka i 4 minuter. Därefter lägg i sparrisknopparna och koka allt i 3 minuter till. Sila av sparrisarna och skölj med kallt vatten, den fina gröna färgen bevaras. Dela kycklinglår i mindre bitar. Fräs i smör tillsammans med lök och vitlök som du tärnat fint. Strö på örter, smaksätt med salt och peppar samt häll i kycklingbuljong och grädde. Koka upp såsen och sedan tillsätt citronsaft, zest och riven parmesan. Koka såsen i 30 minuter. Rör om tills parmesan smälter. Koka ris och gör en god sallad som du serverar kycklingen med.

 

 

You may also like

Leave a Comment