Kyckling satay med jordnötssås och coleslaw

kyckling satay

Är ni trötta på kyckling? Inte jag! Jag kan äta kyckling varje dag. Det finns så många recept med kyckling, så stor variation av olika maträtter så att jag och min familj blir aldrig missnöjda på något sätt. Finns det någon hemlighet? Nej, men jag brukar laga kyckling genom att inspireras av andra kök. Min man kommer från Iran och genom åren som har gått, närmare 25 har jag lärt mig tillreda flera av de mest populära persiska maträtter som kycklinggryta med valnötter eller kycklinggryta med saffran och apelsin.

Min pakistanska väninna Amira lärde mig marinera kyckling i yoghurt…Jag kokar, grillar eller steker kyckling. Jag gör pannkakor fyllda med kyckling, kycklingwraps eller kycklingsoppa. Nej, blir aldrig trött på kyckling!

Idag blir det ett litet repris, kyckling satay med jordnötssås och coleslaw. Igår njöt vi av solen här i Göteborg, ett perfekt väder att grilla. Kyckling satay är söt sur kyckling med goda tillbehör som jordnötssås och även coleslaw. Asiatisk mat har alltid tilltalat mina smaklökar. Så många smaker, färger och det doftar så himla gott.

Kyckling satay med jordnötssås och coleslaw

Ingredienser:

till 5-6 personer

Kyckling satay

800 g kycklingfilé, hos mig kronfågel

1 dl thai soja

2 msk fyttande honung

2-3  msk limesaft, nypressad

recept satay kyckling

Dela kyckling i mindre bitar. Blanda soja med limesaft och honung. Lägg köttet i marinaden, blanda och låt dra i 1 timme eller två. Under tiden blötlägg träpinnar. Trä kycklingbitar på pinnar och grilla cirka 3 minuter på öppen grill

Jordnötssås

1 ½ dl jordnötssmör

3 dl kokosmjölk

2 chili, röda

1 liten gullök

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

2-3 msk mörk soja eller enligt smaken

5 msk hackade jordnötter

koriander att strö på

recept jordnötssås

Hacka lök, vitlök och chili. Fräs i olja tills löken är mjuk och genomskinlig. Häll i kokosmjölk, soja och jordnötssmör. Koka såsen i 5 minuter. Mixa såsen något och blanda i hackade jordnötter. En del jordnötter strö på med hackad koriander.

Coleslaw

350 g vitkål, fint strimlad

1 röd chili, tunt strimlat

10 cm purjolök, den gröna delen och fint strimlat

3 msk hackad färsk koriander

1 msk ljus soja

1 msk sesamolja

1 msk risvinäger

en nypa råsocker

thai coleslaw recept

Blanda alla grönsaker och koriander. I en mugg blanda ihop ingredienser till en dressing. Rör dressingen  i coleslaw 10 minuter innan servering. Coleslaw ska vara crispig.

Servera kyckling satay med jordnötssås och coleslaw och vittris om det önskas.

Leave A Comment