Kycklingtagine med fullkornscouscous

recept kyckling tagine

Häromdagen lagade denna kycklingtagine med fullkorns couscous. En härlig maträtt från det marockanska köket, mycket aromatisk och gott. Älskar laga mat där kan man använda många olika kryddor och i denna kycklingsgryta hittar ni inte bara en krydda men sex i en spännande smakkombination.

Tagine brukar innehålla någon slags torkad frukt. Här använde jag torkade aprikoser samt långa gröna russin. Jag brukar även ha katrinplommon som i tagine med sötpotatis eller i tagine med kikärtor zucchiniTill tagine passar utmärkt saffransris eller couscous. Nuförtiden fastnade jag för fullkorns couscous. Prova gärna även den.

 

Kycklingtagine med couscous

till 4-6 portioner

Ingredienser:

1 tsk mald ingefära

1 tsk svartpeppar, grovmalen

2 tsk mald gurkmeja

1/2 tsk cayennepeppar

2 tsk paprikapulver

0,5 g mald saffran

800 g kycklinglårfilé

100 g torkade aprikoser

60 g gröna, avlånga russin

2 msk rapsolja

1 hel vitlök

2 gullökar

2 msk honung

2 x 400 g burkar krossade tomater

salt att smaka av

Tillbehör

3 dl  couscous, fullkorns

2 ½ het vatten

½ tsk salt

färsk koriander

Häll varmt vatten över aprikoser och russin. Skölj och torka kycklingslårfilé och blanda väl med med alla kryddor. Låt kycklingen marineras minst i en timme eller övernatt. Skala och fint hacka gullök och hela vitlök. Fräs lökarna i olja och sedan flytta till en stor gryta. Bryn kycklingen och lägg sedan i grytan. Häll över tomater , honung samt torkade frukter med vatten och koka tagine i cirka 50 minuter.

När tagine är klar att servera hel saltat vatten över couscous, täck med folie eller lock och låt den svälla i cirka 15 minuter. Rör då och då. Strö på koriander och servera till kycklingtagine.

 

Leave A Comment