Lammfärsbullar i kryddig sås med matbananer och tomater

kryddig gryta med lammbullar och matbananer

Tror mig eller inte är det första gång jag har försökt mig laga maträtt med matbananer. Ja, om jag inte visste bättre då skulle jag tagit omogna bananer i vetskap att de smakar samma som matbananer. Fel! De smakar inte samma! Matbananer smakar nästan som potatis och är ljus aprikosfärgade. Här lagade jag en lammfärsbullar i kryddig sås med just matbananer och tomater. Indisk gryta men många kryddor, precis vad jag gillar. Mortla och rosta börjar blir en tradition hos mig, men denna doft… jag är beroende av den helt enkelt!

lammfärsbullar i kryddig sås

Imorse besökte jag min favorit butik med asiatiska varor. Ja, ja jag var på jakt efter matbananer och vissa kryddor som tog slut. Cykelrunda blev det också. Att åka bil i dessa dagar är rena mardröm, värst vid körsvgen. Ni som bor  i Göteborg  samtycker säkert med mig. Jag cyklar ändå mycket i stan, ingen idé att ta bil när man bor i precis i centrum, men ibland måste man. Igår körde jag min son till football match. En sträcka som vanligtvis tar 8 minuter tog oss 25 minuter i båda riktningar… Så här kommer lite tröstmat för er alla som kämpar sig genom bilköer i Göteborg och för alla er som gillar god mat!

lammfärsbullar recept

Recept till lammfärsbullar i kryddig sås med matbananer och tomater

Ingredienser:

Lammfärsbullar

30 stycken

 • 1 kg lammfärs
 • 1 msk potatismjöl
 • 1 msk spiskumminfrön
 • 3 msk koriander, färskt hackad
 • salt att smaka av
 • olja att steka

Kryddig sås med matbananer och tomater

 • 3 gula lökar
 • 4 vitlöksklyftor
 • 2 burkar krossade tomater, om 500 g var
 • 1 msk matolja
 • 2 tsk  garam masala
 • 1 tsk paprikapulver
 • 4 lagerblad
 • 2 kanelstänger
 • 1 ½ msk  korianderfrön
 • 1 msk spiskumminfrön
 • en nypa cayennepeppar
 • salt att smaka av
 • 3 kokta matbananer
 • färsk koriander att garnera med

Utförande:

 • Börja med att rosta spiskummin och koriander frön vad för sig ( du behöver bara spiskummin till lammbullar) och sedan mortla de vad för sig också.
 • Ta en matsked spiskummin och blanda med lammfärs och övriga ingredienser. Forma små lammfärsbullar stora som valnötter och stek i olja hastigt.
 • Skala, skär i skivor  och koka matbananer i 10 minuter.
 • Hacka båda lökarna och fräs med alla kryddor. Häll över krossade tomater. Koka upp grytan och stoppa i matbananer och lammbullar . Låt putra i 10 minuter.
 • Servera grytan med saffranssris och naanbröd till.

kryddiga lammfärsbullar

 

Indisk mat är så god, stark och aromatisk. Inte så länge sedan gjorde jag indiskt inspirerat kyckling curry. En stor favorit är också kyckling curry korma.

Comments
3 Responses to “Lammfärsbullar i kryddig sås med matbananer och tomater”
 1. Lana skriver:

  Vad gott det låter och ser ut! Längesen jag lagade biffar i tomatsås! Och din variant med matbananer låter väldigt spännande! Måset kolla in matbananer i affärer hemma hos mig!
  Ha en fin fredag!
  kramar!
  //Lana

 2. Ljuvligmat skriver:

  Det ser verkligen jättegott ut! Så fina bilder. :)

  Ha en fin helg!

Leave A Comment