Lasagne med köttfärssås

lasange med köttfärssåsLasagne är stora pastaplattor som används i en maträtt med samma namn. Den popularaste varianten är lasagne med köttfärssås enligt mig. Till mina lasagne brukar jag använda torra pastaplattor. Självklart att hemgjord lasagne pasta är den läckraste som man kan laga  och ja, det är en konst men man kan lära sig och det är värt besväret.

Pasta deg och bechamelsås

Pasta degen består endast av ägg och mjöl och kallas därför äggpasta. Den görs genom att blanda ägg och mjöl och knåda de till en smidig deg. Äkta italienare säger att äggpasta förberedd för hand är mycket mer elastisk och känns därför bättre i konsistens. Jag använder maskin och märker inget skillnad.

Ingredienser:

till pasta deg:

 • 3 st ägg
 • 300 g vetemjöl
För bästa resultat använd ägg som är  rumsvarma. Tycker du att degen är för hård ta ett ägg till.

Bechamelsås

Bechamelsås är lika viktig  ingrediens som hemgjorda  pastaplattor. Det är en  vit grundsås med mjölk, smör och mjöl.

bechamel sås

Bechamelsås som används till lasagne smaksätts med muskot. Bechamelsås kan också användas till olika stuvningar som kan bestå av potatis, morötter, kål eller spenat.

Ingredienser:

 • 5 dl mjölk eller gräddmjölk
 • 60 g smör
 • 4 msk vetemjöl
 • salt,nymald muskot, svart- eller vitpeppar
Utförande:
 1. Värm mjölken. Under tiden strö mjölet i en tjockbottnad kastrull och fräs på ganska svag värme. När mjölet blir lite brunnare tillsätt smör. Rör hela tiden.
 2. Nu kommer det svåraste- tillsättning av mjölken. Ta av kastrullen från värme och häll mjölk i små omgångar under en  kraftig omrörning med en visp. Se till att bechamelsås bränns inte vid.
 3. Fortsätt koka såsen på svag värme och rör hela tiden tills såsen börjar tjockna. Bechamelsås är färdig när den sitter kvar i ett tjock lager  på  vispen när den lyfts upp.
 4. Krydda med salt och peppar samt riven  muskot.

Köttfärssås

Lasagne med köttfärssås heter lasagne alla bolognese. Till lasagne har jag  använd recept på  köttfärssås som jag serverade med pasta penne. Det går jättebra att förberedda övriga ingredienser till  lasagne i förväg och gratinera den nästa dag.

Ingredienser:

 • 1 sats köttfärssås
 • 1 sats bechamelsås
 • pasta deg gjord på 2 ägg eller 12-14 st torra pastaplattor
 • 2 dl parmesan ost eller parmigiano-reggiano som den heter på italenska, nyriven
 • 20 g smör
Utförande:
 1. Värm ugnen till 175ºC, såvida du vill inte laga rätten i förväg och grädda den senare.
 2. Smöra en avlång form och bred på  lite bechamelsås. Spara 1 dl sås och blanda resten med köttfärsås. Lägg på färska pasta remsor eller torra pastaplattor och häll över köttfärssås. Fortsätt lägga pasta och sås i lager tills det är minst fyra lager. Rätten kan lagas i förväg så här lång och förvaras i kyskåp upp till 2 dagar.
 3. Bred toppen med bechamelssås och strö över nyriven parmesan ost.
 4. Ställ in formen i ugnen och grädda lasagne 15-20 minuter eller tills ytan har fött fin färg. Låt färdiggräddad lasagne vila i 10 minuter innan du serverar den.
lasagne alla bolognese lasagne med köttfärssås
Comments
One Response to “Lasagne med köttfärssås”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Leave A Comment