Lax och räksmörgåstårta

lax och räksmörgåstårta recept

En smörgåstårta på påskbordet! Ja, gärna för mig och min familj. Här gjorde jag smörgåstårta med två sorters lax, färska räkor och löjrom, självklart från Kalix. Älskar smakerna i denna smörgåstårta! De känns så fräscha och inte minst doftar var. Ja, denna morgon börjar så bra med mycket sol, här i Göteborg. En smörgåstårtbit på balkongen skulle passa väl men det är fortfarande kallt, men Slottsskogensbesök blir säkert av senare under dagen. Dags att uppvakta naturen efter vinteride.

Men tillbaka till min lyxig smörgåstårta som jag vågar namnge till min bästa smörgåstårta hittills. Brukar alltid baka egna smörgåstårtbottnar. Den här gången blev det en hög tårtbotten. Gjorde bara en fyllning till tårtan men satsade mycket på garnering. Handskalade räkor (skalade nära 1,5 kilo, nästa gång måste hitta någon som kan göra det åt mig) blev till en krans i sällskap med mango, paprika, physalis och grönt.

Lax och räksmörgåstårta

Ingredienser:

till 8 bitar

Smörgåstårtbotten, här recept

5 gelatinblad, blötlagda

100 g rökt lax

200 g gravad lax

150 g räkor

250 g ricotta eller anna färskost

5 dl gräddfil

100 gram löjrom från kalix

1 dl färsk dill, fint hackad

 salt efter smak

en nypa svartpeppar

Garnering

1 mogen mango

1 liten röd paprika

skalade räkor (hade sammanlagd 1,5 kg)

några physalis

 handfull med ruccola

några kvistar färsk dill

en bit rökt laxsmörgåstårtabit

Baka smörgåsttårtbotten enligt receptet ovan. Använd en rund bakform om 18 cm i diametern om du vill ha hög tårta eller 26-27 cm om du vill ha lite lägre tårta. Skära bort kanterna och dela tårta i 3 eller 4 bottnar (18 cm).

Börja med fyllningen. Blötlägg gelatinbladen i 20 minuter. Kram ur vätska och värm upp gelatin i mikro. Vispa lätt ricotta med gräddfil och tillsätt gelatin. Vispa så att inga klumpar bildas. Hacka lax, räkor, dill och blanda i ostsmeten med salt, peppar och löjrom. Lägg första botten i en metallring som du reglerar efter bottens mått. Lägg på fyllningen och nästa botten på. Tryck till lite. Förtsätt så till sista botten. Täck sista botten med lite fyllning. Ställ smörgåstårta i kylen så att fyllningen stelnar, cirka 2 timmar brukar räcka. Ta bort ringen och dekorera tårta som ovan eller enligt egen smak.

påsk smörgåstårta recept

Leave A Comment