Citronpaj med grädde och jordgubbar

lchf citronpajLängtar efter sommaren och färska jordgubbar. En så länge köper jordgubbarna som kommer från Spanien som är förvånansvärt söta och passade så himla bra att ha dem till lchf citronpaj med grädde. Citronpaj är lågkolhydratspaj. Jag bakade pajskalet  på kokosmjöl som gav en härlig tuggmotstånd och krispighet. Det känns nästan som pajbotten är bakat på grahamsmjöl. Tycker att det är den bästa pajbotten som jag har ätit och framöver ska pröva den även till andra lchf bakverk.

LCHF citronpaj är en paj utan socker och mjöl. Istället hade jag sötströ, fibersirup och lite erythritol. Egentligen planerade jag ha bara erythritol men hade för lite. Därför citronpaj är lite mörkare tack vare fibersirup. Smaken ändå är syrlig och själva fyllningen underbart krämig. Är ni sugna på recept. Det finner ni nedan.

Älskar lchf bakverk. Själv går på LCHF nu i flera år med några små uppehåll. Tycker att det är den bästa dieten eller egentligen livsstilen om man vill ha bättre hälsa eller inte minst gå ner i vikt.

baka utan socker och mjöl

Fakta om erythritol

Erythritol kan ni hitta i de flesta affärer under namnet sukrin. Erythritol är sockeralkohol som finns naturligt i frukter, alger eller t.o.m svampar. Den är biprodukt under fermentation av majs och socker som sker med hjälp av speciella bakteriekultur. Sötma är 25% lägre än i socker. Det viktigaste är att erythritol höjer inte blodsockernivån och nästintill kalorifritt. Vanligtvis hittar ni den i de flesta tuggummi då skyddar den mot karies.

citronpaj lowcarb lågkolhydrat

LCHF citronpaj

10 bitar

Ingredienser:

2 ägg

50 g erythritol

50 g sötströ

¼ tsk salt

150 g kokosmjöl

150 g kallt smör

1msk rapsolja

1 tsk vaniljpulver

Citronfyllning

4 ägg

1¼ dl creme fraiche

en nypa salt

70 g erythritol

5 msk fibersirup

150 ml citronsaft, nypressat

3½ dl  vispgrädde, 36%

1 msk kokosflingor, rostade

150 g jordgubbar

lowcarb_citronpaj

Sätt ugnen på 175ºC. Mixa ägg med olja och salt. Tillsätt kokosmjöl, sötningsmedel och mixa allt till en smet. Till sist lägg i tärnat smör och vanilj. Mixa till det bildas smulor. Klä pajformen om 22 cm i diametern med degen. Skydda kanterna med aluminiumfolie och förbaka pajskalet i 10 minuter. Ta ut och låt något svalna.

Börja med fyllningen. Mixa hela ägg med crème fraîche, salt och erythritol. Häll  i citronsaften och mixa kort igen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i  175ºC varm ugn, cirka 20 – 25 minut. Ta ut från och låt svalna helt och hålet, bäst i kylen. Vispa grädde och spritsa fint. Dela jordgubbarna och dekorera citronpaj med dem.

Energiinnehållet 1 portion – 392 kcal : fet – 36 g, protein, 9,4 g, kolhydrater – 6,0 g, fiber – 7,2 g

 

Leave A Comment