Luciadagen – baka saffranskaka till luciafika

lucia_2017Luciadagen er den hellige Lucias minnesdag. Luciadagen är också förknippat med fika som lussebullar och glögg. En av de trevligaste dagarna på hela advent, speciellt när det finns snö och solen skinner. I år är mycket tråkigt väder i Göteborg, tyvärr. Jag bara tittar i fönster och hoppas på solglymt men neee…Det ös regnar! Det blir Lucia hemma istället. Jag bakade saffransbullar igår och idag gjorde en polsk vallmokaka som egentligen heter vallmostrudel och gjord på vetedeg. Det är en tradition i Polen att baka vallmokaka av något slag till jul. Jag har ingen direkt favorit, älskar vallmo i alla bakverk!

Vill ni testa baka vallmostrudel, gör gärna det och kanske blanda lite saffran i vetedegen i original receptet. Det blir så himla god med saffran. Jag brukar alltid baka med saffran till Lucia för att här hemma alla gillar saffran och  det doftar så gott. Introducerade saffran för min polsk familj. Jag brukar baka för de StaffanskakaSaftig saffranskaka som är ljuvlig till julens fester. En kaka lika lätt att baka som en sockerkaka, men härligt gyllengul av saffran och apelsin. Jag brukar ibland slänga i smeten russin eller dadlar. Saffranskaka blir ännu godare!

mjuk och saftig saffranskaka

Saffranskaka är extra god om du blandar i den äpple och mandel. Den är mycket populär bland min familj. Bakar den ofta till luciafika.

saffransbiscotti

Inga problem att baka luciafika om du väljer pepparkaksskorpor.  De är så himla enkla att tillreda och inte minst smakar så gött. Vill ni ha saffransbiscotti då är det bara blanda saffranet i smeten… Älskar skorpor för att de kan man baka ganska tidigt och lätt förvara i burken innan det dags att servera dem. Små kakor som är spröda och smakar så ljuvligt.

pepparkaksbiscotti med tranbär och vitchoklad

Hoppas ni får en härlig Luciadag och vill testa baka något ovanstående! Att bjuda på gott hembakat fika uppskattas alltid!

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

Leave A Comment