Lyxig bakelse med blåbär och mascarponekräm

blåbär bakelseJag kan inte riktigt säga adjö till sommaren. Därför bakade jag en lyxig bakelse med blåbär och mascarponekräm. Jag brukar baka med blåbär, göra sylt med blåbär eller smoothie hela sommar. Idag vill jag förlänga sommarkänslan med ett bakverk till, blåbärsbakelse. Köpte en hink vilda blåbär…ja, de finns i skogen fortfarande. En del har jag syltat och resten använde till denna gudomliga bakelse. För mig bakelse är en tårtbit. Det finns två tillvågasätt att göra bakelser. Man gör dessa från början som små bitar. Själv finner jag detta tidskrävande. Nästan uteslutet väljer jag att göra bakverket till en hel bit och sedan dela den till små bakelser.  Det går fortare och mycket mer smidigare. På så sätt gjorde jag blåbärsbakelser.

Bakelse recept

Ingredienser:

bakform 18 cm x 25 cm

Sockerkaka

4 ägg

1¼ dl vetemjöl

1 msk kakao

½ tsk bakpulver

25 g choklad

100 g florsocker

Fyllning

3½ dl vispgrädde

4 msk florsocker

1 tsk vaniljpulver

250 mascarpone

Blåbärsgelé

500 g blåbär, färska eller frysta

100 g socker

1½ dl vatten

8 gelatinblad

bakelse recept

Börja med sockerkaka. Rör ihop vetemjöl med bakpulver, kakao och riven choklad. Separera äggulor från äggvitor. Vispa äggulor med socker pösigt. I andra skål vispa äggvitor till ett hårt skum. Blanda försiktigt vispade äggvitor med vispade äggulor. Sikta i torra ingredienser och rör försiktigt. Använd slickepinne. Klä bakformen med bakpapper och häll i smeten. Jämna ut ytan. Baka kakan i uppvärmd till 160ºC varmluftsugn ugn (utan varmluft, 175ºC) i 20 minuter. Ta ut kaka från ugnen och låt svalna. Dela den sedan till två bottnar.

bakelseUnder tiden koka blåbärsgelé. Först blötlägg gelatinblad i 20 minuter i kallt vatten. Häll blåbär i en kastrull. Tillsätt vatten, socker och koka upp. Koka bär tills socker löser sig, sammanlagd i 10 minuter. Ta upp gelatinbladen och krama lätt ur vattnet. Blanda med blåbär och låt svalna.

Vispa grädde med mascarpone, socker och vanilj. Bredd mascarponekrämen på första kakbotten och täck med den andra. Bredd resten av krämen på toppen och ställ i kylen 2 timmar. När blåbärsgelé börjar stelna fördela den på toppen av bakelse. Ställ kakan i kylen, minst 2 timmar eller övernatt. Dela kakan i 8-10 små bakelser.

 

Leave A Comment