Mandel och citronkaka

mandel och citronkaka

Våren är här. Det är fortfarande soligt i Göteborg. Jag är så glad att äntligen slutade regna! Det har måste vi fira med mandel och citronkaka. Nyligen gjorde jag lemoncurd och idag fick jag använda den igen. Citronkaka är bara så god och frisk till smaken. Älskar bakverk smaksätta med citron. Mer citron desto bättre tycker jag.

Mandel och citronkaka är lite annorlunda jämfört med denna citronkaka eller citronrutor med yoghurt eller saftig mandel och polentakaka. Alla dessa kakor är mjuka kakor och smaksätta med citron på olika sätt. Mandel och citronkaka innehåller även ricotta och smakar nästan som en cheesecake. Supergott! Kakan är även glutenfri.

 

Mandel och citronkaka

Ingredienser:

till en rund bakform om 25 cm i diametern

120 g smör, mjukt

250 g socker

1 dl lemoncurd

½ tsk vaniljpasta

4 stora ägg

250 g mandelmjöl eller malda mandlar

300 g ricotta

3 msk mandelspån

florsocker att garnera

mandel och citronkaka mjukkaka

Vispa pösigt smör med halva socker och vaniljpasta. Tillsätt en äggula i taget, vispa hela tiden. Tillsätt lemoncurd, ricotta och mandelmjöl och mixa väl. Vispa äggvitor hårt och på slutet tillsätt resten av socker. Blanda skummet försiktigt, gärna i omgångar. Häll smeten till en bakform beklädd med bakpapper (både sidor och botten) och jämna ut ytan. Strö på mandelspån och grädda kakan i en uppvärmd till 160ºC varmluftsugn cirka 50 minuter. Kolla med träpinne om kakan är färdigt gräddad. Ta ut från ugnen och låt svalna ordentligt innan du skär den i bitar. Pudra med florsocker innan servering.

Leave A Comment