Mandeltårta med amaretto smörkräm

mandeltårtaMandeltårta med världens godaste smörkräm med amaretto. Mycket god och enkel tårta att tillreda med mycket smak i. Utan tvekan den godaste mandeltårta jag har ätit. En tårta som är lätt bakat och ännu lättare att dekorera. Mandeltårta fylld med himmelgod amaretto smörkräm och aprikossylt. Lättar du efter ett enkelt tårtrecept till mandeltårta då kan du sluta leta vidare! Här är en vinnare!

 

Mandeltårta

Ingredienser:

10 bitars tårta

rund form om 18 cm, 15 cm högt

Mandelbotten

3 ägg, separerade

70 g mandelmjöl

100 g vetemjöl

30 g malda mandelkakor (amarettikakor)

80 g socker

Smörkräm amaretto

200 g smör, rumstempererat

2 ½ maizena

1 tsk vaniljpulver

3 äggulor

2 ½ dl mjölk

½ dl amaretto

50 g malda mandelkakor + 10 till garnering

200 g torkade aprikoser

mandeltårta med amaretti

Sätt ugnen på 160ºC varmluftugn (utan värme 175ºC). Vispa äggvitor med lite salt. Börja tillsätta socker och vispa hela tiden. Vispa äggulor med malda mandelkakor och tillsätt i äggvitan. Vispa. Sikta i mjölet och rör försiktigt med slickepotten. Smöra och bröa formen och häll smeten i den. Jämna till ytan och ställ i ugnen. Grädda kakan cirka 35 minuter eller tills träpinne är torr. Ta ut från ugnen och lår svalna.

Häll varmt vatten över aprikoser och låt svälla i en timme. Häll av vatten men spara i separat behållare. Mixa aprikoser till en slät sylt. Tillsätt lite vatten från blötläggningen om sylten är för tjock.

Börja med krämen. Vispa lätt mjölk, maizena, socker, vanilj och äggulor. Koka upp. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Ta bort från värme, sätt på locket och låt svalna. Krämen ska vara kallt och mycket tjock. Vispa smör med amaretto. Tillsätt en sked i taget av vaniljkrämen och vispa i smöret. Fortsätt tills krämen är fluffig. Tillsätt malda kakor och vispa en gång till kort.

Delamandelbotten i tre bottnar. Bredd på aprokossylt och sedan kräm. Lägg på nästa botten och repetera samma procedur. Lägg på sista botten och bredd resten av krämen på och rund om tårta. Ställ tårtan i kylen för en timme. Rulla tårtan i smulade mandelkakor. Dekorera med hela mandelkakor.Låt stå i kylen övernatt innan servering.

recept mandeltårta

 

 

 

Leave A Comment