Marängrulltårta med saffran och tranbär

marängrulltårtaImorgon är tredje advent. Är tiden knapp så sväng ihop en marängrulltårta med saffran och tranbär. Den är enkel att baka och ljuvligt god med fyllning av syrlig tranbär och vispgrädde. Jag älskar fullständigt alla bakverk med saffran men aldrig provat baka maräng med saffran. Någon gång måste det vara första gång eller hur?

Marängrulltårta påminner om budapestrulle. Marängen kan man baka på olika sätt dock ska man vara försiktigt att inte övervaka den. Den ska vara seg och något mjuk inuti så att man kan rulla den lätt om man vill ha den just till marängrulltårta. Jag valde att fylla marängrulltårta med syltade tranbär. Tycker att syrliga och något beska tranbär passar utmärkt till saffran. Marängrulltårta med saffran gjorde jag förra helgen och den blev populär hos gästerna. Perfekt adventsfika för alla som gillar saffran och maräng.

efterrätt_marängrulltårta

Marängrulltårta

Ingredienser:

till 8 bitar

2 dl / 180 g socker

4 äggvitor

0,25 g saffran

2 tsk amaretto

80 g mandelmjöl

3 msk maizena

en nypa salt

Fyllning

3 dl vispgrädde, 36%

50 g tranbär, frysta

2 msk vatten

3 msk socker

1 msk riven pepparkaka

marängrulltårta_med_saffran

Sätt ugnen på 175ºC. Lös saffran i amarettolikör. Vispa äggvitor med salt till en hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar och vispa smeten tjock och blank. När maräng är glansig häll i saffranet. Vispa kort tills maränger är jämt gul. Häll i mandelmjöl och sikta i maizena. Blanda försiktigt med hjälp av slickepotten. Klä bakplåten med bakpapper. Placera tyll i spritspåse. Min var rund om 1,5 cm i diametern. Fyll spritspåse med marängen och spritsa längder med litet mellanrum som 2 mm. Baka marängen i ugnen i cirka 20 minuter. ta ut från ugnen och vänd på nytt bakpapper. Låt svalna.

Under tiden koka tranbär med vatten och socker. Koka tills sylten börjar tjockna. Ställ åt sidan för att svalna. Vispa grädde och blanda med tranbärssylten. Bredd fyllningen på hela marängen, vik de första ränderna och rulla marängen med hjälp av bakpapper. Lägg rmarängrulltårta på en fat eller marmorgräda. Ställ i kylen för 1 timme. Ta ut marängen, strö på pepparkaka och dela i 8 bitar. Marängrulltårta smakar bäst om man äter den samma dag. Nästa dag blir den något mjukare.

 

SparaSpara

Leave A Comment