Fira midsommar med burgare och vin

marockanska lammburgare receptIdag är midsommar afton som vi ska fira med vänner. Mat och dryck och umgänge är det viktigaste men inte att man ska krångla till med maten. Fast jag tycker om att laga mat och det är inget som är besvärligt att göra som marockanska burgare. Japp, grillade marockanska lammburgare och gott Shiraz merlot från Drosdty Hof står på meny idag. Så vad är egentligen marockanska lammburgare? Det är burgare gjorde på lammfärs, bönor och massor med kryddor och örter. Min örtagård som har vuxit så mycket redan i år fick rejält klippning idag. Till marockanska burgare behövde jag koriander, pepparmynt och persilja. En oslagbar kombination! Älskar mat som innehåller mycket örter i. I det orientaliska köket örter är A och Ö.

drostdyhof_shiraz_merlot

Marockanska lammburgare kan man äta på ett bädd av sallad och med pommes frites gjorda på sötpotatis eller stoppa de i nybakade hamburger brioche som mina barn föredrar. Det här är inte typisk midsommarmeny men för mig midsommar handlar om att grilla och äta gott. Det blir alltid mycket att välja på, gott och blandat för alla smaker.

lammburgare recept

Marockanska lammburgare

Ingredienser:

9 stora burgare

1 kg lammfärs

400 g bönor på burk, mix från zeta

1 tsk spiskummin

1 tsk svartpeppar

½ tsk cayennepeppar

1 msk salt

150 g turkisk yoghurt, 10%

1 schalottenlök

1 solo vitlök

en kruka färsk koriander

20 blad pepparmynt

3 msk hackad persilja

Sriracha sås

150 g creme fraiche

1-2 tsk sriracha, eller mer om ni tål starkt

salt att smaka av

1 msk ketchup

Tillbehör till grillat

pommes frites av sötpotatis

sallad

tomat

rödlök

grillad zucchini

brioche, här recept

marockanska lammburgare

Om du vill göra själv tillbehören baka först brioche enligt receptet i länken ovan, sedan förberedd sötpotatis frites, zucchini och de färska grönsaker. Gör sriracha sås genom att röra ihop samtliga ingredienser. När är det väl dags börja med burgare. Sila av bönor och placera i en matberedare. Tillsätt örter, hackad vitlök, yoghurt, salt och kryddor. Kör till en ganska slet röra. Blanda i lammfärsen. Gör 9 stycken burgare om cirka 160 g eller 12 mindre. Grilla cirka 4 minuter på varje sidan, beroende hur varm grillen är. Servera burgare i brioche, med sallad, sås och resten av grönsaker. Testa gärna det Shiraz merlot från Drosdty Hof till.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment