Matplanera, brukar ni…

Matplanera, brukar ni göra det så att använda allt mat utan att rester landar i sopporna? Jag försöker så gott jag kan för att slippa det och vet ni vad det funkar! Med lite vilja och tips kan man spara matrester och tillreda spännande maträtter av de. Hos oss överblivna kokt potatis eller potatismos är inget problem. Jag brukar använda potatismos till Shepherd’s Pie eller göra en grönsaksgratäng.

gratäng

Köttfärsgratäng med potatistäcke

shepherd`s pie med sötpotatis

Shephers`pie med sötpotatismos

En svensk klassiker som potatismos och köttbullar kan lätt omvandlas till ett smaskigt tilltugg. Du behöver bara skaffa några ark smördeg och på några minuter har du världens godaste tilltugg.

tilltugg matmedmera

Smördegstilltugg med potatismos och köttbullar

Av kycklingsrester kan du göra en god pytt i panna. Jag brukar nästan alltid göra pytt i panna på matrester. Snabbt och enkelt vardagsmat!

pytt i panna recept

Kycklingsrester i pytt i panna

Även paj kan man göra på matrester. jag brukar göra kycklingpaj med broccoli och använda kokt kyckling. Först kokar jag kyckling med grönsaker. Kycklingbuljongen och även en del kycklingkött använder till kycklingsoppa. Kycklingrester blir en god kycklingpaj.

matpaj

Matpaj på matrester

Det här med matpaj är så bekvämt! Ett annat tips nedan är potatis och baconpaj som jag brukar även kalla för ekonomipaj.

potatis och baconpaj recept

Baconpaj

Och till sist men inte minst vill jag dela några tips på vad kan man göra med kakrester. Har du hemma någon gammal sockerkaka kan du lätt göra sockerkaksbollar och doppa de i smält choklad. Jag brukar ofta göra pepparkaksbollar på rester av pepparkaka. Torra kanebullar eller vetelängd kan du omvandla till skorpor, bara skiva och torka i ugnen. Vetebröd kan du även använda till brödpudding eller göra fattiga riddare.

pepparkaksbollar

Söta matrester

brödpudding till frukost

Brödpudding recept

Smakliga matrester!

 

 

 

Leave A Comment