Middagstips-bakad lax och sötpotatis med aioli

middagstips_laxHej, hej! Det snöar i Göteborg för första gången denna höst. Kallt, blåsigt och isigt! Men hemma är skönt och varmt. Bakade lax och sötpotatis som är min middagstips till er. Middagstips som sparar er disk. Ja, ja, bakade både fisk och grönsaker i ugnen på en panna och även serverade maten så till bordet. Vi älskar bakad lax och inte minst sötpotatis. Här gjorde jag sötpotatis med parmesan och timjan. Sjukt gott! Rekommenderar er även göra egen aioli smaksätt med dijonsenap. Detta är härligt middagstips som ni kan avnjuta med familjen eller bjuda vänner på. Denna middag är klar på en timme, någonting som jag uppskattar väldigt mycket! Gott med ett glas true colours. True colours är ett vitt vin på box. En del av intäkterna doneras till Regnbågsfonden, stiftelsen som hjälper HBTQ-personer i hela världen.

middags tips bakad lax och sotpotatis

Middagstips

Ingredienser:

till 4 portioner

Lax

600 g laxfilé

1 citron, skivad

salt och svartpeppar att smaka av

Sötpotatis

1 kg sötpotatis, cirka 3 stycken

50 g riven parmesan

1 msk timjan, torkad

1 msk flingsalt

3 msk olivolja

Aioli

2 äggulor

1 ägg

1 msk vitvinsvinäger

2 msk dijon senap

2 dl rapsolja

salt att smaka

Till servering

200 g ärtor, frysta

100 g spenat, färsk

middagstips bakad lax

Sätt ugnen på 225ºC. Skåla sötpotatis och skär i en cm breda skivor. Klä en bakplåt med bakpapper. Placera sötpotatis, strö på flingsalt, svartpeppar, timjan. Vänd om krydda och strö på halva parmesan. Ställ in bakplåten i den uppvärmda ugnen. Baka potatis i 15 minuter. Ta ut, vänd om potatiskivor och strö på resten av parmesan. Salt och peppra laxen. Täck med citronskivor och lägg brevis potatis. Höj temperaturen till 250ºC och baka allt i 20 minuter till. Ansa spenat och låt vattnet rinna av. Koka ärtor i 5 minuter i lätt saltat vatten. Sila av och skölj med kallt vatten.

middagstips med lax och sötpotatis

Vispa äggulor, ägg, senap,  och vitvinsvinäger. Fortsätt vispa och tillsätt därefter rapsolja i tunn stråle. Servera lax och sötpotatis med aioli på spenatbad.

 

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment