Minipajer med chokladkräm och maräng

minipajer med chokladkräm receptJag säger bara mums! Dessa söta minipajer är så goda. Jag brukar nästan alltid göra en stor paj men idag ville testa minipajer, sådana små mumsbitar som funkar även som plockmat. Inte minst ville jag testa mina små formar som jag köpte så länge sedan och bara hade gömda i kökslåda. Jag tyckte faktiskt att det var roligt att pyssla med dessa minipajer med chokladkräm och maräng. Det gick faktiskt fortare än jag trodde att baka dessa godingar.

Chokladkräm är smaksätt med kaffepulver och kan med fördel användas till smörkräm, dock lite mer socker behövs det till. Är sugen på chokladtårta… men minipajer med chokladkräm och maräng var jag väldigt nöjd med.

 

Minipajer med chokladkräm och maräng

Ingredienser:

till 16 minipajer

Pajdeg

½ tsk vinäger

2 ½ msk mjölk

2 ½ dl / 180 g mjöl

1 msk socker

100 g smör, mjuk

en nypa salt, eller saltat smör

Chokladkräm

6 msk socker

2 ½ msk maizena

1 msk espressopulver

en nypa salt

3 ¾ dl mjölk

2 äggulor

100 gram mörk choklad, med mig 70% kakao

Maräng

4 äggvitor

1 tsk vinäger

100 g socker

1 msk maizena

mini pajer med chokladkräm

Häll vinäger i mjölken och rör om. Det här brukar jag göra istället för den engelska buttermilk. Hacka smör med mjöl och socker. Tillsätt mjölk och knåda lätt till en deg. Plasta och lägg i kylen för 15 minuter. Ta ut degen från kylen och kavla, stansa med kakformar och tryck degen i dem. Klä kanterna med aluminiumfolie och tryck lätt. På så sätt kanterna drar inte ner under utbakning. Grädda pajformarna i uppvärmd ugn till 200ºC cirka 8- 10 minuter. Ta ut från ugnen och plocka ut ur formarna.

Under tiden du bakar pajformarna koka chokladkräm. Vispa alla ingredienser utom choklad förstås och koka blandningen hela tiden rör om. När krämen börjar tjockna tillsätt choklad i bitar. Rör tills chokladen smälter och kräm är mycket slät.

Vispa äggvitor hårt med ättika och sedan vispa med socker en sked i taget. Skeda chokladkrämen i pajformarna. Spritsa marängen och grädda minipajer i 150ºC varmluftsugn i 15 minuter, sänk sedan temperaturen till 125ºC och grädda pajer i 15 minuter till. Marängen ska vara torr.

mumspajer

Leave A Comment