Mjuk kaka med jordnötssmör

mjukkaka med jordnötskaka

Ja, mjuk kaka… Alltid gott till efterrätt och kan varieras oändligt. Mitt i vecka blev vi sugna på någonting söt och gott då bakade jag en saftig mjuk kaka med jordnötssmör. Jag älskar att baka mjuka kakor, med dem kan man inte misslyckas. När jag och mina syskon var små fick vi alltid mjukkaka till efterrätt med ett glas mjölk. Det kändes så festligt fast mjukkaka är ju så enkelt bakverk, enligt  min åsikt. Min mamma var så duktig på att baka mjuka kakor fast inte alltid hade hon tillgång till så goda extra ingredienser som kokosflingor, mandel eller russin… ja, även socker ibland. Vilka tider vi levde i men ändå vi klarade livet galant!

Mjukkaka med jordnötssmör är lång ifrån barndomstiderna. Jag kände inte till jordnötssmör då alls. En god kaka att bjuda på vänner och släkt. Recept kommer från denna bloggen. Jag fick omvandla alla mått i cup till deciliter, gick lite på känsla, men det är så med att baka kakor.

mjukkaka recept

 

Recept till saftig mjuk kaka med jordnötssmör

Ingredienser:

1 lång form om 35 cm

 • 4 dl mjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 50 g smör
 • 1 ½ dl socker
 • ½ dl rå socker
 • 2 ½ dl jordnötssmör
 • 1 ägg
 • vanilj frön från 1 kanelstång
 • 2 ½ mjölk

Utförande:

 • Vispa smör , vanilj fröna och båda socker pösigt. Lägg i jordnötssmör och vispa till en slätt massa. Häll mjölken och tillsätt ägget. Vispa allt ingen.
 • Sikta mjöl och bakpulver och blanda försiktigt. Ta en avlång bakform, klä med bakpapper och fyll med kaksmeten.
 • Baka jordnötskaka i 160ºC varmluftsugn i cirka 50 minuter. Ta ut kaka från ugnen, låt stå i bakformen i 15 minuter. Ta ut kakan från bakformen och låt svalna på gallret.
mjuk jordnötskaka
Comments
4 Responses to “Mjuk kaka med jordnötssmör”
 1. mjuka kakor är verkligen tacksamma att baka! Och att ha jordnötssmör i kan inte bli mycket annat än bra ;)

 2. Rebecka skriver:

  Hej o tack för receptet!
  Jag använde mandelsmör o så råkade jag ta två ägg….
  hade i lite kanel o i sista stund smaksatte ja en liten del av smeten med kakao o gjorde en tigerkaka!
  Blev väldigt bra!

Leave A Comment