Mjuk och saftig kaka med pumpa och russin

Mjuk och saftig pumpakaka

Pumpakaka är en av de mjuka kakor som jag förknippar med höst och brukar baka på hösten jämt och tätt. Idag gjorde jag en annorlunda men ändå mjuk och saftig kaka med pumpa spetsad med russin. Här rostade jag pumpa först och sedan mosade slet. Extra mycket smak fick pumpakaka av russiner dränkta i rom och mycket kryddor som kanel, nejlika eller muskot.

Toppade pumpakaka med crunch som jag gjorde bland annat av rostade hasselnötter. Tycker det är så gott med lite crunch på kaka. Mycket god mjukkaka perfekt till söndagskaffe

mjukkaka pumpakaka recept

Recept till mjuk och saftig kaka med pumpa och russin

Ingredienser:

till bakform 18 cm x 25 cm

2 ½ dl gula sultan russin

½ dl rom, jag hade mörk rom hemma

3 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

½ tsk kanel

½ tsk malda kryddnejlikor

¼ tesked riven nyligen muskot

en nypa salt

150 g smör

220 g farinsocker

2 ägg

1 tsk vaniljextrakt

250 ml pumpapuré

100 ml gräddfil

Crunch

3 msk mjöl

1 ½ dl  farinsocker

1 tsk kanel

en nypa salt

80 g smör

100 g hackade hasselnötter nötter

mjuk pumpakakaJag gjorde pumpapuré av butter squash som jag rostade i ugnen, drygg 30 minuter och sedan mixade väl till en puré. Lägg russin i rom. Gör crunch. Rosta hasselnötter och gnugga bort skalet. Hacka nötter och blanda med samtliga ingredienser. Plasta och lägg i frysen. Alla ingredienser ska vara rumstempererade. Vispa smör, farinsocker och vaniljextrakt pösigt. Lägg i ett ägg i taget , vispa hela tiden. rör i pumpapuré samt gräddfil. Sikta torra ingredienser i smeten och blanda lätt. Till sist häll i russin tillsammans med rom och blanda allt. Häll smeten i en bakform klädd med bakpapper. Riv nötcrunch över och baka pumpakaka på 175ºC varmluftsugn, cirka 45 minuter eller tills kaka är torr i mitten. Testa med träpinne.

Original recept hittar du här.

Comments
One Response to “Mjuk och saftig kaka med pumpa och russin”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Mjuk och saftig kaka med pumpa och russin (Mat med mera) […]Leave A Comment