Mjukkaka med hela päron

mjukkakaHej igen! Här kommer kvällens hit, en riktigt god, mjukkaka med hela päron i. Päron och kardemumma är en ljuvlig kombination. Kakan är dessutom väldigt enkel att baka. Du behöver inte ens skala eller dela päron! Jag bakade den i förra helgen och blev väldigt nöjd med slut resultatet. Kakan håller sig fräsch även till nästa dag. Ett rikligt portion smör håller den mjuk åtminstone i några dagar. Gillar du mer kanel än kardemumma självklart kan du välja det. Till kakan använde jag hårda Conference päron som jag först pocherade i vinet. Pocherade päron passar även bra med lite visp och glass. Vill du baka mjukkaka med hela päron, gör då större sats av pocherade päron. Vinet från päron är extra bonus när du bakar denna mjukkaka.

Mjukkaka

Ingredienser:

avlång bakform om 30 cm

Pocherade päron

3 päron, mellan stora

1 flaska vitvin

2 dl socker

2 ½ dl vatten

3 hela kanel

10 hela kardemumma kapslar

mjukkaka_paron

Häll alla ingredienser till lager . Tvätta päron och lägg de i lager. Koka upp och fortsätt sjuda i 45 minuter. Päron ska vara mjuka men fortfarande hela. Häll av vinet och låt de svalna.

Mjukkaka

200 g smör saltat, mjukt

1 ¼ dl baksirap

1½ dl råsocker

3 ägg

1 tsk vaniljpasta

2 msk färsk riven ingefära

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma eller kanel

2 ½ gräddfil eller smetana

florsocker att pudra med

mjukkaka_receptSätt ugnen på 175ºC varmluft. Har du ugn utan varmluft höj temperaturen cirka 10 grader. Vispa smör med socker pösigt. Häll i baksirap samt vanilijpulver och vispa samman. Till sist lägg i ingefära och vispa en gång till. Sikta i smeten mjöl med bakpulver och kardemumma. Blanda lätt och häll smeten i bakformen som du först smörar och bröar. Tryck in päron till botten i jämna mellanrum. Sätt kakan i den uppvärmda ugnen och baka 50 minuter eller tills kaka är klar. Ta ut från ugnen och låt den svalna i bakformen. Pudra sedan kakan med florsocker och servera i bitar.

kakaPäron, plommon och äpple är typiska höstfrukter. Brukar alltid passa på och baka med säsongens frukter. Gott och fräsch!

baka_mjukkaka

 

 

 

Leave A Comment