Jordgubbar doppade i mjuk maräng

mördegskaka med jordgubbar recept

Hej, hej! Hoppas ni har det bra! Snart är det studenten och jag fick förfråga om jag kan baka någonting gött till studentkalaset. Ja, absolut. Jag testade nytt recept, nämligen mördegskaka med jordgubbar doppade i mjuk maräng. Hur gör man mjuk maräng?  Mycket enkelt! Jag vispar äggvitor, tillsätter sedan socker och därefter olja. Marängen blir mjuk och lätt hanterat. Man kan breda den på mördegen täckt med jordgubbar eller först blanda med jordgubbar och breda på degen.

mördegskaka med jordgubbar och maräng

Älskar baka med mördeg och frukt. Mördegskaka med jordgubbar är en av mina favoriter. I denna mördegskaka river jag frusen deg både på botten och toppen av kakan. Det gör också att mördegen kan jag förbereda i god tid och ha i frysen när jag väl behöver den. Speciellt när jag ska baka mycket som till studentkalaset. Det gäller att planera väl för att hinna med allt och ändå vara gäst…he, he…Ja, ja jag ska ditt också! Det är min väninnas dotter som tar studenten.

kaka_med_jordgubbar_marang

Hoppas ni gillar receptet. Testa gärna och låt höra vad ni tyckte om!

Mördegskaka med jordgubbar och maräng

till 16 bitar

Ingredienser:

Mördeg

6 dl / 425 g vetemjöl

250 g smör, saltat

1 dl / 90 g socker

2 tsk bakpulver

5 äggulor

Mjuk maräng

5 äggvitor

2 dl / 180 g socker

30 g potatismjöl

1 tsk vaniljpulver

1¼ dl olja

½ kg färska jordgubbar

jordgubbar kaka studenten

Börja med mördegen. Hacka det kalla smöret med mjöl till börjar bildas smulor. Jag brukar använda matberedare. Tillsätt socker, bakpulver, blanda lite till och sedan rör i äggulor. Knåda allt till en deg. Knåda inte för mycket då degen blir för kompakt. Dela degen till två bitar 60/40, plasta och frys. Degen med fördel kan förberedas tidigare.

Vispa äggvitor hårt. Under vispningen tillsätt socker, en sked i taget, precis som i vanlig maräng. Socker ska lösa sig innan du tillsätter nästa sked. På slutet maräng är blank och len. Fortsätt vispa i potatismjöl, vaniljpulver och sedan vispa i olja som du häller med tunt stråle. När marängen är klar blanda den med jordgubbar. Om jordgubbarna är stora, halvera dem.

Sätt ugnen på 180ºC. Klä en bakform om 25 cm x 35 cm med bakpapper. Riv större bit av degen på botten och fördela fint. Förbaka botten i 10 minuter i den uppvärmda ugnen. Ta ut från ugnen och låt svalna något. Bredd maräng med jordgubbar på botten. Avsluta med att riva resten av degen på toppen. Ställ kakan i ugnen och baka cirka 40 minuter eller tills maränger stelnar och mördegen blir gyllene gul. Ta ut mördegskaka från ugnen och låt kallna helt och hållet. Dela i 16 rutor.

 

 

Leave A Comment