Morotstårta med choklad

by pralin

morotstårta receptBaka till jul morotstårta med choklad. Härligt mjuk morotstårta med tre lager fylld med fluffig chokladkräm. En tårta som är svårt att stå emot. En morotstårta till jul eller vanlig dag för att göra den till den bästa dagen i ditt liv. Så god är denna tårta!

Det är lite av vetenskap att baka en morotstårta. Mycket socker och fett gör att tårtan blir bara godare om allt är i rätt mängd. Rivna morötter gör att tårtan blir mjuk och saftig. Att baka en god tårtbotten är halva succé. Att göra en fantastiskt god chokladkräm är ett mästerverk!

Jag älskar tårtan som är så mjuk och sött. Att baka en morotstårta är lätt som plätt. Receptet nedan är enkelt och lätt att följa. Det är en klassisk morotstårta i en ny modern tappning.

morotstårta
Morotstårta

Ingredienser:

Morotskaka

100 g pecannötter, hackade

340 g morot, riven

en liten burk clementiner

4 ägg

150 g socker

2 ½ dl olja

rivet skal utav en apelsin

1 tsk vaniljpasta

200 g vetemjöl

80 g grahammjöl

25 g kakao

1 tsk bikarbonat

½ tsk salt

1 tsk kanel

Chokladkräm

270 g mörkchoklad, 60% kakao

350 g färskost, rumstempererat

85 g smör, rumstempererat

250 g florsocker

3 msk kakao

1 tsk vaniljpulver

morotstårta till julSätt ugnen på 160ºC, varmluftugn (utan varmluft 10 grader mer). Vispa ägg, socker och vanilj pösigt. Häll i olja och vispa en minut till. Tillsätt hackade clementiner samt rivet apelsinskal. Blanda lätt. Sikta i mjöl, kakao, bikarbonat, salt och kanel. Blanda lätt med sked. Smöra och bröa rund bakform om 27 cm i diametern. Baka kaka i cirka 40 minuter. Ta ut kakan från ugnen och låt svalna helt innan du delar kakan i tre bottnar.

Lös chokladen i ett vattenbad och låt svalna. Vispa mjukt smör med halva florsocker. Under vispningen börjar tillsätta färskost, växelvis med resten av florsocker, kakao samt vaniljpulver. Bredd krämen på första botten, täck med andra botten och bredd likaså. Lägg på den sista botten och bredd resten av krämen på och rund om tårtan. Jag gjorde bara en enkel virvel.

Du kanske gillar

Leave a Comment