Moussetårta med pumpa och passionsfruktscurd

Tårta med pumpamousseHalloween helgen närmar sig. Tänkte att det är högt tid att skriva recept till moussetårta med pumpa och passionsfruktscurd. Jag älskar pumpa! För det mesta köper hokkaido som är lagom stor och ger rikligt orange färgad puré. Dessutom pumpa kan användas med skal. För det mesta brukar jag baka pumpa i ugnen, mixa och sedan passera genom sil vid behov. Just till moussetårta behövde jag fin slet puré.

I övrigt tårta är mycket enkelt att göra med kräver lite extra förberedelse just som baka pumpa, blötlägga gelatin eller koka passionsfruktscurd. Men moussetårta med pumpa är värd alla ansträngningar och dessutom smakar ljuvligt. Jag valde att dekorera tårtan med färska fikon och physalis (kapkrusbär). Tårtan blev ännu mer oemotståndlig. Älskar baka tårtor men alltid känner mig lite vemodig om jag lyckas eller inte. Det tar också  tid att göra en tårta. Moussetårta med pumpa slipper ni i alla fall baka. Botten till tårta gjorde jag på digestivekex och nötter. Allt annat kokades och kyldes väl.

Moussetårta med pumpa

Ingredienser:

till 12 bitar, rund form om 23 cm i diametern

Botten

150 g digestive

50 g pecannötter

50 g smör, smält

pumpamousse_recept

Mixa kex och pekannötter i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret. Använd bakform eller metallring som du kan justera till 23 cm. Jag har en ring och tycker att det är smidigt att placera tårta direkt där vill jag ha den det vill säga på en snygg fat. Man kan även använda avtagbar ring från bakformen. Så placera ringen på en fat och tryck degen till botten. Ställ i kylen.

pumpamousse med apelsin

Pumpamousse

350 g pumpapuré, hokkaido

2½ dl apelsinjuice, färskt pressad

2½ dl vispgrädde +3½ dl extra att vispa

3¼ dl / 300 g socker

9 gelatinblad

500 g färskost, kesella

Baka pumpa och mixa. I en kastrull häll pumpapuré, vispgrädde (2½ dl) samt socker. Koka upp och koka tills socker löser sig. Passera genom sil och stoppa tillbaka i kastrullen. Häll apelsinjuice och koka upp. Krama vatten ur gelatinbladen och lös dessa i den varma pumpa blandningen. Ställ åt sidan och låt svalna helt och hålet. Vispa grädde lätt och tillsätt färskost. Vispa tills grädde och ost blandas. Häll i den kalla pumpa blandningen, vispa hela tiden för att undvika klumpar. Eftersom vispgrädde och färskost är kylskåpskalla pumpamousse börjar stelna snabbt. Häll den över på kakbotten, jämna ut utan och ställ i kylen.

moussetårta med pumpa

Passionfruktscurd

3 stora passionsfrukter

½ citron, saft

1 tsk maizena

25 g socker

1 äggula

1 ägg

25 g smör

Garnering

Do dekoracji

3-4 färska fikon

en korg med physalis

moussetårta_1Dela passionsfrukter till halvor och med sked gröpa ut innehållet till en kastrull. Häll socker över och koka upp tills socker löser sig. Passera blandningen genom silen. Häll tillbaka i en kastrull. Lös maizena i citronjuice och blanda med äggula och ägget. Häll i kastrull. Rör om hela tiden och koka upp krämen tills den börjar tjockna, men koka inte för länge! Curd kan skära sig då. Ta bort kastrull från spisen. Låt svalna en minut och vispa i smöret. Ställ åt sidan för att curd ska kallna. Ta ut tårtan från kylen och bredd curd på toppen. Dela fikon och garnera tårtan tillsammans med physalis.

 

 

 

SparaSpara

Leave A Comment