Naan bakad på baksten

naan receptJag fick baksten i present som jag är väldigt tacksam för. Var ganska skeptisk att baka på sten för att hörde att degen fastnar på stenen. Det kanske beror på vilken sten man har eller om man gör allt rätt. Jag har bakad 3 gånger nu med hjälp av stenen och kan ärligt säga att ingen deg fastnade! Jag tror att stenen måste vara riktigt uppvärmd innan man kan baka bröd på den. Jag bakade bullar, pizza och idag var det dags att baka naan. Så härligt! Det går mycket fortare att baka på stenen. Tiden är betydligt kortare och naan för fin  och gyllene yta. Brödet känns mycket luftigare än den gräddad i stekpanna, trots att jag använde samma naan recept som jag brukar grädda i stekpanna. Tackar för det nya köksredskap!

naan

Med baksten brödet blir krispig och genomgräddad, men ändå mjuk inuti. Bakstenen gör att brödet gräddas på hög och jämn nivå. Aldrig ätit så gott naan! Rekommenderar verkligen att köpa baksten. För min del är det väl investerade pengar!

Naan recept

Ingredienser:

750 g vetespecjal

25 g färsk jäst

3-3½ dl fingervarmt vatten

250 g grekisk yoghurt

1 msk honung

2 tsk salt

1 msk nigella frö

Til servering

rostad blomkål

rostad sötpotatis

rucola

yoghurt med koriander

naan_recept

Placera stenen på botten och sätt ugnen på 250ºC. Lös jästen i det uppvärmda vattnet. Häll i honung samt yoghurt. Tillsätt mjöl, salt och nigella frö. Arbeta allt till en smidig deg i 10 minuter med maskin. Täck skål med folie och låt degen jäsa i en timme. Dela sedan degen i 18 bitar om cirka 75 gram och forma till runda bullar. Kavla dessa tunn. Baka naan på den varma bakstenen cirka 2 minuter på varje sidan. Fortsätt tills du gräddar allt bröddeg. Naan passar bra till tikka masala och andra indiska curry. Här gjorde jag naan wrap med kummin rostad blomkål och sötpotatis samt yoghurt blandad med färsk koriander, limesaft och honung. Lite rucola och lök på om det önskas och super nyttiga wraps är klara.

 

 

SparaSpara

Leave A Comment