Nyttig limpa med vetekli

dinkellimpa

Jag blev sugen på vitt bröd men ändå nyttigt. Vaknade imorse med inställning på att baka nyttig limpa med vetekli. Jag tror att jag har inte prövat baka bröd med vetekli. Vetekli är nyttigt, ingen tvekan om. Innehåller mycket fiber som får fart på magen.

dinkellimpa med vetekli

Limpor skulle jag baka först på vetespecjal, men hade inte tillräckligt med. Jag tänkte ändå baka bröd så använde dinkelmjöl istället. Mina limpor blev väldigt fina och höga med fin skorpa. Dock det blev inga limpor av vitt bröd. Nästa gång…

limpa,dinkellimpa

Tycker att bröd bakat som limpa blir så elegant ut och lätt att göra fina smörgåsar av. Inte så länge sedan bakade jag denna råglimpa som höll sig färsk mycket länge. Den fick så fin mörk färg och det bara tack vare de råvaror som jag använde. Läste nyss en artikeln om mörkt,fullkornsbröd som ofta får sin färg av olika tillsatser. Inga tillsatser i mina hembakade limpor.

hembakad limpaOm du vill ändå baka vitt bröd prova då denna kryddig limpa med mycket smak i. Jag tycker om att krydda mitt bröd och min fantasi sätter inga gränser.

Recept till nyttig limpa med vetekli

Ingredienser:

3 limpor

  • 50 g färsk jäst
  • 1 l vatten, 37ºC varmt
  • 1 msk salt
  • 1 kg dinkelmjöl, siktat
  • 250 g dinkelmjöl, fullkorns
  • 150 g vetespecjal
  • 100 g vetekli

Utförande:

  • Lös jästen i vatten och tillsätt de samtliga ingredienser. Knåda till en smidig bröddeg, gärna med hjälp av  matberedare. Knåda cirka 20 minuter. Låt bröddeg jäsa i 30 minuter.
  • Dela bröddeg i 3 bitar om 800 gram var. Forma till kompakta limpor. Gör snittar på brödet och jäsa det igen i 30 minuter.
  • Baka brödet i ugnen, först i 250ºC  varmluftsugn i 20 minuter. Sänk sedan värme till 200ºC och baka limpor i 30 minuter till.
Leave A Comment