Örtkryddad kycklingfilè med rostade rotfrukter

Idag bjuder jag på en klassisk, vällagad söndagsmidddag, nämligen örtkryddad kycklingfilè med rostade rotfrukter.

Jag älskar använda färska örter. De ger en härlig smak åt köttet. Och jag älskar min mortel som jag använder nu nästan dagligen. Jag fyllde kycklingen med örtblandning som jag körde samman med vitlök, olivolja och lite salt i  min mortel. Läckert!

Kyckling är god och det går fort. Jag brukar alltid börja först med att skala och rosta rotfrukter. De ska vara precis klara när kycklingen är färdigt stek. Jag gillar inte lämna de i avstäng ugn. Då blir de skrynkliga. Ja, man lär sig i efterhand.

Recept till örtkryddad kycklingfilè med rostade rotfrukter

Ingredienser:

5 portioner

 • 600 g kycklingfilè
 • handfull med färska basilikabladen
 • 3 msk färsk timjan
 • 2 vitlöksklyfor
 • 1 msk paprika
 • 1 msk mald koriander
 • 1 tsk svartpeppar
 • 2 msk olivolja
 • salt

Rostade rotfrukter

 • 1 kg potatis
 • 4 morötter
 • 4 palsternacka
 • 1 kålrot
 • 1 msk färsk timjan
 • 2 msk olivolja
 • salt och svartpeppar

Utförande:

 • Börja med rotfrukter genom att skala och dela de i klyftor. Blanda med kryddor, salt och olja på en bakplåt och ställ i ugnen på 170ºC varmluftsugn, 40 minuter.
 • Hacka basilikabladen och timjan. Skala och pressa vitlök. Lägg allt i mortel och rör ihop tillsammans med salt och olja.
 • Krydda kycklingfilèer med salt, peppar, paprika och koriander. Bryn hastigt på båda sidor, tills de får en vacker färg. Ta upp på en skärbräda och gör en snitt, en ficka längs med filèn och fylld med örtblandningen.
 • Efterstek kycklingen tills den är färdigt lagad.
 • Servera kycklingen med rotfrukter och god dressing gjord på yoghurt.

Comments
One Response to “Örtkryddad kycklingfilè med rostade rotfrukter”
 1. det är så gott med rostade rotfrukter. Men dom ska ju helst vara helt nygjorda, så dom blir lite knapriga!!

Leave A Comment