Paj med rödbetor och feta

matpaj receptEn matpaj är aldrig fel! Igår bakade jag paj med rödbetor och feta. Egentligen  använde jag rödbetor i knippe. Om man har riktigt tur kan man köpa rödbetor med fina grönaktiga blad som passar bra att ha i en sallad eller polsk soppa som heter botwinka.

Paj med rödbetor och feta

Ingredienser:

pajform om 25 cm i diametern

120 g vetemjöl

30 g grahamsmjöl

120 g kallt smör

2 msk sesamfrö

2 msk vatten

½ tsk salt

Pajfyllning

3 rödbetor med blad, mellanstora

 cm purjolök, strimlad

3 ägg

3 dl mjölk

50 g cheddar

100 g feta

salt och svartpeppar att smaka av

1 msk olivolja

1 msk färsk citrontimjan

rödbetor och feta

Hacka smör med kniv tillsammans med samtliga ingredienser till pajdegen. Forma degen till en kula och slå i folie. Lägg pajdegen i kylen i 30 minuter. Kavla degen och tryck den i pajformen. Sker bort kanterna. Nagga botten med gaffeln, skydda kanterna med aluminium folie och förbaka pajskalet i 175ºC varmluftsugn i cirka 15 minuter. Ta ut från ugnen.

Skala och dela rödbetor. Salta, peppra, droppa över olivolja och rosta rödbetor i ugnen på samma värme som ovan. Lägg rödbetor i pajskalet, därefter, tärnad feta, hackade rödbetsblad, stjälkar och strimlad purjolök. Strö på riven cheddar. Vispa ägg och mjölk och häll över fyllningen. Grädda pajen i 160ºC vamluftsugn i cirka 30 minuter. Ta ut från ugnen och låt pajen svalna i 10 minuter innan du sker den i bitar.

Leave A Comment