Pannkakor med kvark och russin

polska pannkakor med kvark

Jag älskar pannkakor och när jag är i Polen  brukar jag alltid göra pannkakor med en sort polsk färskost som heter kvark (twarog). Kvakr säljs här i bitar om 250 gram. Finns både i light och lite fetare variant och viktigt, det är osaltat. Kvark eller kvarg som det också stavas kan man skiva och ha som pålägg, mala och baka polsk ostkaka – sernik eller fylla piroger eller pannkakor med. Ni kanske tror att det är ingen skillnad mellan kvark och keso och att jag är så petig. Det trodde jag också. När jag smakade för första gång på keso i Sverige blev jag förvanad att den smakade inte som polskt kvark. Hemligheten är att kvark görs på filmjölk, keso på vanligt mjölk däremot skillnaden i smaken.

Men tillbaka till pannkakor. Inte så länge sedan gjorde jag sötpotatispannkakor. Här gjorde jag den traditionella polska pannkaksfyllningen med kvark, äggula och även russin. När brukar ni äta pannkakor? I Polen äts pannkakor som tvårättersmiddag tillsammans med soppan eller som kvällsmat.

Recept till pannkakor med kvark och russin

Ingredienser:

10 pannkakor

Pannkakssmet

 • 3 ägg
 • 3 ½ dl mjöl
 • ½ l mjölk
 • salt att smaka av
 • olja att steka i

Fyllning

 • 400 g kvark (kvarg)
 • 2 äggulor
 • 1 ½ dl florsocker
 • en näve russin

Utförande:

 • Vispa alla ingredienser till en pannkakssmet och stek 10 stycken medel stora pannkakor.
 • Mosa kvark med gaffeln. Vispa äggulor med florsocker och blanda med kvark. Lägg i russin.
 • Fyll pannkakor rikligt och vik. Servera varma eller ljumma.

recept till polska pannkakor

Comments
6 Responses to “Pannkakor med kvark och russin”
 1. Vi äter pannkakor alldeles för sällan, kan inte ens minnas när det senast blev… Om man inte räknar skånsk äggakaga som vi gärna gör då och då, den påminner ju faktiskt om ugnspannkaka:)

 2. Moma's Kitchen skriver:

  Hej, hoppas du har det fint i Polen! Vad gott med pannkakor, jag gör det alldeles för sällan nu när sonen blivit stor, senast jag åt pannkakor var det min polska kollega som bjöd på vanilj- och äppelplättar, mums!

 3. Tobias skriver:

  Tack för dina recept med polsk mat. Jag var nyfiken på det polska köket och sökte efter polska recept. Jag älskar som här pannkakorna med kvarg och russin. Hade tidigare lagat polsk rödbetssoppa samt saltgurkssoppan som du visade. Tack för receptet på saltgurkssoppan också.

  Har du tips på böcker/hemsidor med mer polska recept? Vore kul att prova några fler maträtter.

  • pralin skriver:

   Tack Tobias! jag känner inte andra hemsidor om polsk mat men kan många polska hemsidor dock google översättning är mycket dåligt måste jag säga. Alla böcker som jag har är rekommendera är po polska också. Kan du polska?

Leave A Comment