Pasta florentine eller pasta med kyckling och spenat

pasta florentineWorld Pasta Day närmar sig . Den faller den 25 oktober. 40 kända pasta producenter  i 1995 bestämde att pasta borde ha egen dag och dessutom skulle det visas att denna produkt äts världen rund. Hur många gånger äter ni pasta per vecka? Vi äter minst en gång per vecka. Alla gillar pasta och alla har sina favoriter. Jag älskar pasta florentine eller pasta med kyckling och spenat. Alla pastarätter som innehåller spenat heter florentine…Det fick jag veta inte för länge sedan trots att pasta med spenat gästar ganska ofta hos oss.

pasta_ florentine_recept

Idag valde jag koka spaghetti florentine och blanda med härligt krämig sås som består av stekt kycklingbitar, soltorkade tomater, frästa champinjoner och äkta grädde och smör.  Spenat blandade jag in i det sista som den skulle vissna långsam och behålla sin vackra gröna färg…Liten trick om ni vill att era varma maträtter som består av grönt ska behålla sin naturlig fräschören.

pasta_florentine_spaghetti

Pasta florentine

Ingredienser:

till 4 personer

250 g spaghetti, torr vikt

400 g kycklingsbröstfilé

cayennepeppar, paprikapulver, svartpeppar och salt att krydda kycklingen

3 msk smör

2 vitlöksklyftor

400 g färska champinjoner

10 soltorkade tomater i oljan

3 kvistar färsk timjan

1 msk torr sherry

3½ dl vipsgrädde

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar, grovmalen

4 msk parmesan

250 g färsk spenat

kokt vatten från pasta

pastadag_pastarecept

Börja med att krydda och steka kycklingen. Dela den i små bitar och fräs sedan i 1 msk smör tills den får lite färg och på gränsen rå. Stekt därför i högt värme i en minut. Ta ut från stekpanna och tillsätt resten av smör. Skala och skiva champinjoner. Fräs i smöret på högt värme i 5 minuter. Skala och hacka lök,virlöl och soltorkade tomater. Tillsätt till champinjoner och stekt i 2 minuter. Häll på sherry och sedan vispgrädde. Smaka av såsen med salt, svartpeppar och lägg i timjan. Koka såsen i 5 minuter. Tillsätt sedan kycklingen och 2 matskedar parmesan. Koka upp. I en stor gryta koka spaghetti al dente i lätt saltat vatten. Sila av pasta med spara lite kokt vatten. Det innehåller stärkelse och kan användas i såsen vid behov. Tillsätt pasta i såsen samt spenat och blanda väl. Om pasta är för tjock häll späda med kokt pastavatten. Servera pasta florentine varmt med extra parmesan på.

 

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment