Pasta med broccolisås och rostad blomkål

pastarätt med broccolisås och blomkålIdag tänkte mig laga någonting lätt och köttfritt, pasta med broccolisås och rostad blomkål. Inspirationen till maträtten är denna pasta med blomkål och ostsås. Ost och blomkål passar bra ihop och det visar sig även med broccoli. Bästa osten till denna pastarätt är cheddar. Konsten att göra ostsås är ju att ha i den smakrik ost. Generellt anser man att bättre ost bättre sås. Det håller jag med om!

 Pasta med broccolisås och rostad blomkål

Ingredienser:

till 4 portioner

1 stor broccoli

1 blomkål + 1 msk chiliflingor, 1 tsk salt och 2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 ½ msk mjöl

6 dl mjölk

150 g cheddar

2 msk rostad mandelspån

salt och svartpeppar att smaka av

1 tsk torkad timjan

350 g färsk pasta

huvudrätt pasta

Bryn mjöl i en torr stekpanna. Tillsätt smör och rör hela tiden. Häll i mjölken under ständig omrörning och rör tills det börjar tjockna. Dela broccoli i små buketter och tilllsätt i såsen tillsammans med pressade vitlöksklyftor. Koka tills broccoli går sönder. Under tiden dela blomkål i små buketter, blanda med chiliflingor, salt och olja och rosta i ugnen på 200ºC grill läge i 30 minuter eller tills blomkål äe al dente och fått lite färg.

Mosa lite broccoli i såsen och tillsätt smulad cheddar. Blanda till en krämig sås.Smaksätt med salt, peppar och timjan. Koka pasta al dente. Sila av vatten men spara 2 dl . Blanda pasta med såsen samt blomkål. Strö på rostade mandelspån och servera varmt.

 

Leave A Comment