Pepparkaksbullar med russin och kanel – Chelsea buns

pepparkaksbullar receptHar ni ätit Chelsea buns någon gång så kommer ni gilla min version av detta underbara vetebröd. Jag är helt förtjust i att baka fikabullar och gärna testar olika sorters. Även om kanelbullar är stor favorit här hemma så ingen tackar nej till pepparkaksbullar fyllda med russin och extra kanel. Ja, jag valde att kalla Chelsea buns för pepparkaksbullar. Det doftade pepparkakskryddor i hela huset lång efteråt. Kändes som jag bakade pepparkakor. Kändes jul!

Pepparkaksbullar bakade jag i muffinsform. Bra tips att trixa med formen på bullar.

vetebullar pepparkaksbullar

Pepparkaksbullar är vetebullar som passar så bra till fika. Vi åt bullar, drack kaffe och sörplade på Xante sparkling & pear. Trots allt var idag Farsdag! Inte dåligt söndagsfika! Pepparkaksbullar är beroende framkallande…Så goda är dem! Här nere hittar ni receptet.

chelseabullar

Pepparkaksbullar

Ingredienser:

till 16 bullar

25 g färsk jäst

3½ dl / 300 g vetemjöl

2¾ dl / 150 g fullkornsvetemöjl

2 dl mjölk

1 dl apelsinjuice nypressat och rivet skål

rivet skal av 1 apelsin

50 g smör

50 g socker

1 tsk salt

2 tsk pepparkakskrydda, gjorde egen

Fyllning

1 tsk pepparkaskrydda

2 tsk kanel

120 g brunfarin

80 g smör, mjukt

120 g sultanrussin

Pepparkakskrydda

1 tsk kanel

1 tsk nejlika

1 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

bullar fika

Blanda pepparkakskrydda. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och apelsinjuice. När blandningen är rumsvarmt lös i jästen. Sikta i båda mjöl, socker, pepparkakskrydda, salt, tillsätt äggulor, rivet apelsinskal och knåda allt till en smidig deg. Täck med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter. Under tiden häll varmt vatten på russin. Russin sväller vatten och det förhindrar att dem bränns under bakningen. När degen har jäst klar, vik den några gången och lår den vila i 10 minuter. Sedan kavla degen tunt till en stor rektangel. Blanda ingredienser till fyllningen. Bredd fyllningen på degen och strö på russin. Eula degen och skiva till 2 cm  tjocka bitar. Lägg bullarna bredvid varandra, täck med köksduk och låt dem jäsa i 30 minuter. under tiden värm ugnen till 200ºC. grädda bullarna i ugnen cirka 15- 20 minuter. Ta ut och låt dem svalna något. Bullarna smakar som bäst ner dem är ljumma enligt min åsikt.

 

Leave A Comment